Plus

Plots luiden dankzij krakers de klokken weer in Noord

De Augustinuskerk in Noord is enkele weken geleden gekraakt. Daarmee lijkt de kerk, die al lang niet meer in gebruik is, voorlopig weer een functie voor de buurt te hebben gekregen.

Jesper Roele
Zes van de zeven krakers in het gangpad van de Augustinuskerk. Beeld Jean-Pierre Jans
Zes van de zeven krakers in het gangpad van de Augustinuskerk.Beeld Jean-Pierre Jans

De geur van wierook waait je tegemoet zodra je de Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk binnengaat. De zon schijnt door de glas-in-loodramen en zet het kruisbeeld van Jezus in een sprookjesachtig licht. Op het orgel ligt nog bladmuziek.

Wie niet beter weet, zou denken dat hier elk moment een kerkdienst gehouden kan worden. De laatste keer dat dit gebeurde, is echter alweer ruim vier jaar geleden. Sindsdien staat de Augustinuskerk, op de duurste dijk van Amsterdam, er verlaten bij.

Stof en spinnenwebben
Buurtbewoners keken raar op toen op 16 februari de kerkklok sinds lange tijd weer eens werd geluid. "Het leek ons wel leuk om zo te laten horen dat we de kerk hebben gekraakt," vertelt Vince, een van de krakers die net als zijn vrienden Kasper, Justin, Anthony, Alex en Mike niet met zijn achternaam in de krant wil.

"Wat we aantroffen, was minder leuk. Overal lag een dikke laag stof, het plafond zat vol spinnenwebben en op vochtige plekken zat schimmel. We hebben in een paar weken tijd veel schoongemaakt, maar zijn nog altijd druk bezig in onze vrije tijd."

"We willen mensen bij elkaar brengen in de kerk en een ruimte geven om zich te uiten," vertelt Justin. De buurt willen we zo veel mogelijk betrekken bij het initiatief en de evenementen die we gaan organiseren. En we nodigen iedereen uit mee te doen."

De krakers hebben twee weken geleden een open dag georganiseerd voor de buurt. Volgens eigen zeggen was dat een groot succes. "De mensen uit de buurt zijn positief," vertelt Kasper. "De open dag trok 250 mensen die graag weer eens de kerk van binnen wilden zien. Ook hebben ze veel ideeën aangedragen voor activiteiten die we in de kerk kunnen organiseren. Daar hebben we ongeveer twintig contacten aan overgehouden. Binnenkort beginnen hier de eerste yoga- en meditatielessen van iemand uit de buurt. Ook gaan we elke zondag koken voor de buurt en kan iedereen op donatie langskomen om een hapje te eten."

Kapotte verwarming
De krakers hebben inmiddels een brief ontvangen van eigenaar Nedstede.

"Ze willen dat wij eruit gaan," zegt Justin. "Maar het pand wordt nu verwaarloosd, het moet minimaal dertien graden zijn om het monumentale orgel in goede conditie te houden, dat gaat niet lukken met een kapotte verwarming. Misschien kunnen we een overeenkomst sluiten met de eigenaar tot er concrete plannen worden uitgevoerd. Dan laten wij het ook in een betere staat achter dan we het aantroffen."

Herbestemming

De Augustinuskerk stamt uit 1889 en is al sinds 24 augustus 2014 niet meer in gebruik. Die dag werd er voor het laatst een dienst gehouden. Sindsdien is de kerk drie keer van eigenaar gewisseld, maar geen van de eigenaren heeft het gebouw met succes weten te exploiteren.

Volgens het stadsdeelbestuur van Noord stammen de laatste plannen voor het pand uit 2017, maar zijn die weer ingetrokken. Via een woordvoerder laat eigenaar Nedstede weten dat het met het bisdom in gesprek is en plannen aan het maken is voor herbestemming van de kerk naar wonen.

Op welke termijn deze plannen gepresenteerd zullen worden, is niet bekend. Wie op de hoogte wil blijven van de evenementen in de kerk kan op Facebook terecht bij 'De Augustinus Gemeenschap'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden