Plooij beschuldigd van meineed

AMSTERDAM - Advocaat Bart Nooitgedagt doet namens terreurverdachte Soumaya S. en haar familie aangifte tegen officier van justitie Koos Plooij wegens meineed.

Met de advocaten van medeverdachten Samir A. en Nouriddine el F. wil Nooitgedagt dat een gerechtelijk vooronderzoek wordt ingesteld naar Plooij, bekend van de processen tegen de Hofstadgroep en Willem Holleeder. Dat verzoek zullen zij maandag indienen bij het Haagse gerechtshof.

Een woordvoerder van het Parket Generaal, de ambtelijke top van het Openbaar Ministerie, noemt de aangifte 'zeer uitzonderlijk'. ''We kunnen ons geen zaken herinneren waarin een officier van justitie werd beschuldigd van meineed.''

De advocaten stellen dat Plooij bij zijn getuigenis in het zogenoemde Piranhaproces heeft gelogen over een verklaring van Hanan, de zus van terreurverdachte Soumaya. Volgens Plooij was het nooit de bedoeling die te gebruiken in andere zaken dan die van Hanan zelf. Haar zaak werd geseponeerd.

Toch dook de verklaring vaker op. En nu blijkt dat Plooij Hanans verklaring ook heeft gebruikt tijdens de voorgeleiding van Nouriddine el F. en Soumaya S. in het terrorismeproces tegen de Hofstadgroep.

Uit de verklaring van Hanan zijn echter cruciale passages geschrapt, die volgens de advocaten ontlastend zijn voor hun cliënten. Er zou uit blijken dat de familie van Soumaya contact had met de inlichtingendienst AIVD. Hieruit blijkt volgens de raadslieden dat de AIVD een sturende rol had.

Collega-aanklagers Bart den Hartigh en Alexander van Dam moesten gisteren duidelijkheid verschaffen over de verklaring van Plooij. Den Hartigh behandelde de Piranhazaak als officier van justitie bij de rechtbank. Van Dam was, samen met Plooij, betrokken bij het proces tegen de Hofstadgroep.

Tijdens zijn verhoor, vorige week dinsdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, verklaarde Plooij dat hij er nooit vanuit is gegaan dat de verklaring van Hanan gebruikt zou worden in andere zaken. Hij had daarvoor ook geen toestemming gegeven.

Den Hartigh zei echter gisteren dat hij toestemming heeft gevraagd voordat hij de verklaring in het dossier van de Hofstadgroep voegde. Drie ordners uit dat proces worden gebruikt in het Piranhaproces.

In dat proces worden Samir A., Nouriddine el F., Soumaya S., Mohamed C. en Mohamed H. verdacht van het voorbereiden van aanslagen op Haagse politici en een gebouw van de AIVD. Door de rechtbank werden zij in december 2006 veroordeeld tot straffen van acht jaar cel tot vrijspraak. Het OM had aanzienlijk hogere straffen geëist en ging in hoger beroep.

Leo den Hollander, de hoofdadvocaat-generaal bij het Haagse ressortparket, noemt de beschuldiging tegen Plooij 'buitengewoon prematuur'. ''Dat er verschil zit tussen de ene verklaring en de andere betekent nog niet dat er sprake is van meineed,'' aldus Den Hollander. ''De verdediging slaat een paar stappen over.''

Maandag beslist het hof over het verzoek van de advocaten. Het OM maakt dan ook de eis in hoger beroep bekend. (HET PAROOL)

De advocaten stellen dat Plooij bij zijn getuigenis in het zogenoemde Piranhaproces heeft gelogen over een verklaring van Hanan, de zus van terreurverdachte Soumaya. Foto GPD/Phil Nijhuis Beeld
De advocaten stellen dat Plooij bij zijn getuigenis in het zogenoemde Piranhaproces heeft gelogen over een verklaring van Hanan, de zus van terreurverdachte Soumaya. Foto GPD/Phil Nijhuis

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden