Plofkip vanaf 2015 uit de supermarkten

De plofkip verdwijnt vanaf 2015 uit de Nederlandse supermarkten. Het aantal kippen per vierkante meter moet dan met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal. Daarnaast zullen er 'uiterst strikte eisen' gelden voor het gebruik van antibiotica. Dat zijn alle Nederlandse supermarkten en de pluimveesector overeengekomen, maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag bekend.

Eendagskuikens scharrelen rond in hun stal. Bij een pluimveebedrijf worden in zes stallen in totaal 183.000 kuikens gehouden. Na ruim zes weken zijn de kippen 2,5 kilo en klaar voor de slacht.Beeld ANP

'Een belangrijke verandering voor de Nederlandse supermarkten is de inzet van een nieuw, trager groeiend, kippenras voor het basisassortiment kip. Hierdoor wordt de verbetering van het dierenwelzijn bij de oorsprong aangepakt, bij de kip zelf', legt het CBL uit. Een trager groeiende kip is volgens het bureau robuuster en daardoor minder gevoelig voor ziekte.

Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, afkomstig zijn van het trager groeiende ras.

Consumenten zijn dan wel zeker 1 tot 1,5 euro duurder uit voor hun kip, voorspelt de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP). 'Als de consument bereid is meer te betalen, dan wordt deze kip geleverd', zegt NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

De vakbond benadrukt wel dat het grootste deel van de kippenboeren voornamelijk levert voor de export. '90 procent van de kippen blijft dus gewoon een reguliere kip en ook dat is een bofkip', aldus Oplaat. Hij wijst daarmee op een promotiecampagne voor de Nederlandse pluimveehouderij, die de NVP vorige week heeft gelanceerd.

Wakker Dier is niet overtuigd van de maatregel van de Nederlandse supermarkten. 'Plofkip in flauwekulsaus', reageerde de organisatie. 'Het wordt nu 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020', concludeert Wakker Dier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden