Ploeterend Ajax wint met grootste moeite van Jablonec

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat Ajax de groepsfase van de Europa League haalt. Het elftal van trainer Frank de Boer nam donderdag voor eigen publiek slechts een beetje afstand van Jablonec: 1-0. Arek Milik zorgde vanaf de strafschopstip voor de minimale marge op weg naar de return volgende week in Tsjechië.

Feest na de benutte penalty van Milik. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd.Beeld anp

Tomas Wagner wordt vervangen door Martin Dolezal

Martin Pospisil wordt vervangen door Michal Trávník

Daley Sinkgraven wordt vervangen door Lasse Schöne

Ruslan Mingazov wordt vervangen door Lukás Masopust

1-0 voor Ajax! Spits Arek Milik benut een penalty die de Amsterdammers kregen nadat Klaassen in de zestien werd neergehaald.

Ajax viert de 1-0.Beeld anp

Gele kaart Vít Benes

Gele kaart Kenny Tete

De Boer liet zich na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League verleiden tot de uitspraak dat Ajax nu maar de halve finales van de Europa League moet halen. In de huidige vorm lijkt die gewaagde doelstelling echter veel te hoog gegrepen voor de nummer twee van vorig seizoen in de eredivisie. De formatie uit Amsterdam moet eerst maar eens zien af te rekenen met de huidige nummer negen van Tsjechië, dat met een budget van nog geen 6 miljoen euro de eindjes aan elkaar knoopt.

Ajax was kampioen balbezit in de redelijk gevulde ArenA, maar kreeg niet heel veel grote doelkansen. Jablonec verdedigde veelvuldig met tien veldspelers rond het eigen strafschopgebied en was fysiek in staat steeds weer het gevaar uit de aanvallen van de thuisploeg te halen. Ajax miste ook de creativiteit om de goed georganiseerde tegenstander echt in verlegenheid te brengen.

Centrumspits Milik kwam veel te weinig in het spel voor en op de linkerflank speelde Daley Sinkgraven een van zijn mindere duels in het shirt van Ajax. Anwar El Ghazi was iets gevaarlijker, maar de topschutter van de eredivisie kon doelman Vlasimil Hruby ook niet passeren. Ajax bleef de ellende bespaard dat het ook nog op achterstand kwam. Want Jan Gregus was voor rust tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer. Zo was Jablonec met het weinige balbezit in de eerste helft zo'n beetje net zo gevaarlijk als Ajax, dat El Ghazi tot twee keer toe in stelling bracht.

Een goede combinatie tussen Milik en aanvoerder Davy Klaassen leverde na 54 minuten de openingstreffer op. Klaassen ging over de knie bij Vit Benes en Milik benutte de toegekende strafschop koelbloedig (1-0). Vervolgens ging Ajax gedoseerd op zoek naar een tweede treffer, die er uiteindelijk niet kwam. De angst voor een gelijkmaker stond een risicovol en groots slotoffensief kennelijk in de weg.

Hieronder kunt u het liveblog van de wedstrijd teruglezen.

De wedstrijd is afgelopen. Ajax heeft met de grootst mogelijke moeite een overwinning uit vuur gesleept, maar wist geen seconde te overtuigen. Zometeen de uitgebreide nabeschouwing. Voor nu: bedankt voor het volgen!

In de slotfase van de wedstrijd nog twee goede kansen voor Ajax. Klaassen krijgt een goede voorzet van Dijks vanaf links echter niet goed op zijn hoofd. De bal gaat over. Vlak daarna belandt een voorzet van Bazoer recht in de handen van de Tsjechische keeper. Kans verkeken.

Drie minuten extra tijd.

Voor het doel van Cillessen krijgt de ingevallen Dolezal een mogelijkheid na balverlies van Tete, die er flink doorheen lijkt te zitten. De Tsjech raakt de bal gelukkig helemaal verkeerd waardoor het voor Ajax met een sisser afloopt.

Anwar El Ghazi wordt vervangen door Vaclav Cerny, die zijn Europese debuut maakt. De 17-jarige is ook meteen gevaarlijk op rechts met een paar mooie acties. Het levert hem groot applaus op.

Hoewel een goal voor Ajax zeer welkom zou zijn, lijkt het er niet op dat de ploeg van Frank de Boer nog iets kan forceren. Jablonec tikt de bal wat heen en weer en ook in balbezit kan de thuisploeg weinig uithalen. De wedstrijd kabbelt naar het einde.

Afgezien van de penalty is Arek Milik onzichtbaar geweest vanavond. De spits wijkt veel uit naar de buitenkanten om toch de bal zo nu en dan te raken.

Vrije trap voor Ajax op een meter of 30 van de Tsjechische goal. Gudelj en Schöne staan achter de bal. Laatstgenoemde mag 'm nemen en doet dat niet onverdienstelijk: de bal gaat maar net over de kruising.

De bezoekers uit Tsjechië vinden de 1-0-achterstand wel prima. Ze denken zo nog kans te hebben in het duel van volgende week. Ajax hinkt duidelijk op twee gedachten. De score uitbreiden of deoverwinning veilig stellen?

Beeld anp

Mocht u zich afvrage hoe de tegenstander van Ajax het in de eigen competitie doet: FK Jablonec is momenteel de nummer elf in de Tsjechische Synot Liga. De club besloot afgelopen seizoen als de nummer drie van de Synot Liga.

Ajax moet blijven oppassen. Balverlies leidt keer op keer tot gevaarlijke situaties. Een schot op doel van de Tsjechen is gelukkig geen probleem voor Cillessen.

Beeld anp

En daar kan Jablonec ineens gevaarlijk uitbreken, na slordig balverlies van Bazoer aan de andere kant. Het uiteindelijk Tete die de aanval met een prachtige tackel weet te smoren. De jongeling zit goed in de wedstrijd.

Inmiddels is Lasse Schöne met een hesje van de bank gestuurd.

Ajax is op stoom! El Ghazi draait goed naar binnen, haalt uit, maar de bal gaat voorlangs. Milik had de bal graag gehad.

Conclusies trekken is te voorbarig, maar er lijkt schroom van Ajax af te vallen. De brigade van Frank de Boertrekt overtuigender ten aanval en een tweede treffer lijkt in de lucht te hangen.

Na ruim twee minuten is Jablonec twee keer in de buurt geweest van het doel van Ajax. De thuisploeg zoekt net als in de eerste helft naar het juiste ritme.

Tweede helft begonnen. Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.

Het is rust in de Amsterdam Arena. Ajax oogde zeker aan het begin van de eerste helft futloos en inspiratieloos. Er mag gerust worden gesproken van een foutenfestival aan Amsterdamse zijde. Vooral Gudelj viel in negatieve zin op. Gelukkig voor de ploeg van Frank de Boer doet Jablonec vooralsnog weinig met de ruimte.

Binnen een paar minuten krijgt Ajax twee keer een vrije trap tegen. Eerst is het Bazoer die te hard inkomt op de tegenstander, daarna El Ghazi. De Boer kijkt boos, héél boos. Overigens gaat de laatste vrije trap van Novak ver over het doel van Cillessen.

Het eerste fluitconcert in de Arena is een feit. Een pass van Gudelj weet Dijks niet te bereiken en verdwijnt over de zijnlijn. Boeeeee!

Goede kans voor El Ghazi, die de bal krijgt via een vernuftig passje van Sinkgraven. De rechtsbuiten kan echter niet genoeg snelheid aan de bal meegeven. De keeper heeft weinig moeite met zijn inzet.

Eindelijk komt er wat leven in de brouwerij. Bazoer haalt uit, maar zijn schot wordt gesmoord door de Tsjechische doelman. Jablonec laat daarna meteen zien hoe gevaarlijk het kan zijn in de uitbraak, maar Cillessen onderschept net op tijd de bal. De Tsjechische spits raakt daarbij geblesseerd. Hij moet buiten het veld worden behandeld.

Aan de andere kant krijgt Jablonec meteen een levensgrote kans, opnieuw via Gregus. Bazoer krijgt de bal niet weg, waarna de Tsjech kan uithalen. De bal gaat rakelings langs het doel van Cillessen. De Arena haalt opgelucht adem.

Novak maakt hands in het strafschopgebied, maar Ajax krijgt geen strafschop.

'Tempo!', schreeuwt Frank de Boer vanaf de zijkant. Ook hij vindt dus dat het allemaal wel wat vlotter mag op het veld.

Kansje voor Ajax. Klaassen met de voorzet op Milik, maar de bal is te hoog om goed te richten.

Dijks met een goede voorzet vanaf links, maar in het zestienmetergebied kan geen Amsterdammer het hoofd tegen de bal krijgen. Zonde!

Ajax blinkt in de eerste 20 minuten vooral uit in slordigheid. Passes komen niet aan en de schoten op doel zijn ook niet om over naar huis te schrijven. De ploeg van Frank de Boer oogt futloos en inspiratieloos. Het tempo is véél te laag.

Mooie crosspass van Veltman vanaf rechts naar de op links opkomende Dijks. Die legt de bal op randje zestien neer voor Bazoer, die de voet niet lekker tegen de bal krijgt. Doeltrap.

Inmiddels een kwartier gespeeld. Op de doelpoging van Jablonec na hebben beide ploegen nog geen grote kansen gekregen. Ajax neemt wel het voortouw, maar is nog niet voor het doel van de tegenstander geweest.

Meteen daarna krijgt El Ghazi alle ruimte op rechts. Zijn voorzet bereikt helaas geen Amsterdammer.

Na een kleine 10 minuten krijgt Jablonec de eerste kans. Na een verre ingooi belandt de bal in het zestienmetergebied. Gudelj kan niet goed uitverdedigen, waardoor Gregus kan uithalen. De bal zeilt over het doel van Cillessen.

Zoals wel vaker in de Arena neemt Ajax het voortouw. De ploeg probeert Jablonec het mes op de keel te zetten, de Tsjechen laten zich inzakken.

Hoewel de Arena met 30.000 toeschouwers bij lange na niet is uitverkocht, is de sfeer goed. Vooral Vak410 laat van zich horen.

De eerste hoekschop is voor Ajax, waar ook direct gevaar uit komt. Gudelj krijgt de bal goed voor het doel, maar Klaassen krijgt zijn hoofd niet tegen de bal.

We zijn los! Ajax heeft afgetrapt voor de eerst helft.

De opstelling van tegenstander Jablonec is als volgt:
Jablonec: Hruby; Karavaev, Pernica, Novak, Benes; Hübschman, Crnkic, Mingazov; Gregus, Wagner, Pospisil.

Mocht Ajax over twee wedstrijden een slechter gemiddelde hebben dan FC Jablonec, kwalificeert de club zich voor het eerst sinds 1965 niet voor een Europees bekertoernooi.

Trainer Frank de Boer heeft op het laatste moment geen wijzigingen doorgevoerd in zijn beoogde formatie van Ajax voor het thuisduel met Jablonec in de play-offs om een plaats in de groepsfase van de Europa League. Hij kiest donderdagavond voor de elf spelers die de basis legden voor de overwinningen in de eredivisie op AZ (3-0) en Willem II (3-0).

Dat betekent dat Jasper Cillessen opnieuw een defensie vormt met Kenny Tete, Joël Veltman, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks. Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Nemanja Gudelj zijn wederom de middenvelders van Ajax. Aanvallers Anwar El Ghazi, Arek Milik en Daley Sinkgraven moeten de defensie van de tegenstander uit Tsjechië in de problemen brengen.

Goedenavond en welkom bij het liveblog van de wedstrijd tussen Ajax en FC Jablonec 97.

Het spelen van Europees voetbal is erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn jonge spelers, benadrukte de coach van Ajax. 'Om de drie dagen voetballen, reizen, spelen tegen andere spelsystemen', somde De Boer op. 'Daar leer je van. Dat maakt je een betere voetballer. Ik ben als jonge speler van Ajax ook naar Rot Weiss Erfurt geweest. Ik was eigenlijk alleen maar met de wedstrijd bezig, niet met het soort tegenstander.'

Jablonec is geen FC Barcelona, Real Madrid, Manchester City of Paris Saint-Germain, tegenstanders die Ajax de afgelopen seizoenen in de Champions League trof. 'Maar toch pakken we deze wedstrijd hetzelfde aan', vertelde De Boer. 'We wijzen ze op sterke en zwakke punten. Maar het klopt dat we het nu niet over Lionel Messi hoeven te hebben.'

Het zal pijn doen als straks de Champions League zonder Ajax van start gaat, erkende De Boer. 'Maar even voor de duidelijkheid', zei hij. 'Als we Rapid Wien wel hadden verslagen dan hadden we niet zo maar van Sjachtar Donetsk gewonnen. Het belangrijkste is dat we nu de twee duels met Jablonec tot een goed einde brengen.'

De nummer drie van vorig seizoen in Tsjechië is een fysiek sterke ploeg. 'Ze spelen rechttoe rechtaan', heeft De Boer gezien. 'Ze hebben in de vorige ronde FC Kopenhagen uitgeschakeld. Die ploeg speelt regelmatig in de Champions League. Dus het is ook niet zo dat we zo maar even gaan winnen.'

De Boer ziet geen enkele reden om zijn basisformatie van de competitiewedstrijden tegen AZ (3-0) en Willem II (3-0) te wijzigen. Hij kan wel weer een beroep doen op Viktor Fischer. De zeventienjarige Václav Cerny krijgt op de bank de voorkeur boven de weer fitte Amin Younes. Yaya Sanogo, een andere nieuweling, is geblesseerd aan een lies geraakt.

Volg de wedstrijd Ajax - FC Jablonec vanavond vanaf 18.30 uur via ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden