Plezierjager wil ook op damherten schieten

Plezierjagers proberen een voet tussen de deur te krijgen bij het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen bij Zandvoort. Dat meldt Waternet, beheerder van het gebied.

Ruben Koops
Particuliere jagers willen deelnemen aan het wildbeheer in de Water­leidingduinen Beeld ANP
Particuliere jagers willen deelnemen aan het wildbeheer in de Water­leidingduinenBeeld ANP

De invloed die de jagers wensen, gaat lijnrecht in tegen de voorwaarden waarmee in 2015 is ingestemd met het terugbrengen van het aantal damherten. Afgesproken werd dat particuliere jagers daarbij geen rol zouden spelen.

Boswachters van Waternet zijn in 2016 begonnen met het terugbrengen van de uitgedijde populatie damherten. Door veranderende wetgeving moet Waternet het beheer nu in een andere rechtsvorm onderbrengen. Nu gebeurt dat nog via een stichting, maar dat moet een vereniging met leden worden, zoals de andere terreineigenaren als waterleidingbedrijf PWN en Natuurmonumenten.

Drie particuliere jagers waren Waternet eerder dit jaar echter te snel af en hebben zelf al een vereniging opgericht voor het gebied: de Wild­beheereenheid Zuid-Kennemerland. Zij nodigden Waternet uit zich bij hen aan te sluiten, maar dat weigert de organisatie. "De jagers doen dit vanuit hun eigen belang, de plezierjacht. Wij beheren dit gebied vanwege het publieke belang. Wij willen het publieke belang niet uit handen geven aan een kleine groep particuliere jagers," verklaart een zegsvrouw van Waternet.

Het bedrijf heeft inmiddels zelf de benodigde vereniging opgericht en nodigt de jagers uit daar lid van te worden. Dat weigeren de jagers op hun beurt, omdat ze in de vereniging van Waternet nauwelijks enig gewicht in de schaal leggen waardoor hun invloed verwaarloosbaar is.

Gevoelig
De jagers, verenigd in de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) afdeling Noord-Holland, houden voet bij stuk. "De nieuwe Wet natuurbescherming geeft ons als vrijwilligers hier een taak. Dit is in 20 van de 21 Noord-Hollandse wildbeheereenheden zo geregeld. Dus wij zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen," aldus Wim van den Essenburg, afdelingsvoorzitter van de KNJV. "De wet heeft die verenigingen bedoeld als jagersverenigingen. In de rest van de provincie werken de terrein­beheerders en de jagers ook op basis van gelijke verhouding met elkaar samen."

De zaak ligt nu bij de provincie Noord-Holland, waar gedeputeerde Jaap Bond (CDA) de strijdende partijen om tafel heeft geroepen. Hij bevestigt de twist. "De jagers hebben gedaan wat ze moesten doen van de wet, terwijl de terreinbeheerders als Waternet en Natuurmonumenten te laat actie hebben ondernomen. Maar we weten ook dat het beheer in het gebied, dat nu goed geregeld is, heel gevoelig ligt in de gemeenteraad van Amsterdam. Dat Waternet er vat op wil houden, begrijp ik dus heel goed."

Ook Bond vraagt zich af wat voor de particuliere jagers de meerwaarde is van invloed binnen een beheers­vereniging. "Er moeten afspraken komen over de invloed die deze twee partijen op elkaar hebben. Dat stemrecht is de kern van het probleem." Bond ontvangt de strijdende partijen binnenkort opnieuw voor overleg, maar een oplossing is volgens hem nog niet in zicht.

Drie keer te veel herten

De gemeente Amsterdam bezit het grootste deel van de duinen ten zuiden van Zandvoort, om er drinkwater te winnen. De populatie damherten die al decennia in het gebied leeft, is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Er leven nu rond de drieduizend dieren terwijl er slechts plaats is voor een krappe duizend. Dat leidt tot verdrukking van ander wild en tot veel aanrijdingen met de dieren op de wegen rondom het natuurgebied.

Na jaren van discussie is Waternet in 2016 begonnen met het afschieten van de herten. De dieren worden geschoten tussen november en maart, zodat er geen drachtige herten sterven.

Tot nu toe zijn er dit jaar 493 herten afgeschoten, vorig jaar waren dat er in het hele beheerseizoen 1329.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden