PlusTen slotte

Plezier om taal liep voor Inger Hollebeek uit op intense bijbaan

Taal was de spil in het leven van Inger Hollebeek (1972-2018), mede-oprichter van het platform Taalvoutjes.

Hannah Stöve
Inger Hollebeek zat vol energie en verwezenlijkte talloze ideeën. Beeld -
Inger Hollebeek zat vol energie en verwezenlijkte talloze ideeën.Beeld -

Inger Hollebeek was dol op maffe en onhandige taalfouten en richtte daarom platform Taalvoutjes op. Holle­beek, die vorige week overleed, runde Taalvoutjes met Vellah Bogle, die ze ­ontmoette op de redactie van reis­magazine Columbus.

De vrouwen ontdekten dat ze allebei graag grappige taalmissers deelden op Facebook en besloten een gezamenlijke pagina te beginnen. Binnen een kwartiertje was Taalvoutjes in het leven geroepen. De twee bleken lang niet als enige te schateren om het reclamebordje in een bouwmarkt waarop een 'dikkepeerzaag' wordt aangeprezen (een decoupeerzaag).

Momenteel geniet bijna een half miljoen mensen mee op Facebook, is er een levendige website en zijn er vijf Taalvoutjesboeken, posters, een memo- en kwartetspel, en verjaardags- en scheurkalenders.

Hollebeeks persoonlijke hoogtepunt was het eerste Taalvoutjes­dictee van december in het Vossius Gymnasium. Ze vertelde toen dat ze het meest genoot van beeldende flaters.

"Zo'n bord naast het huis van een boer die maïs verkoopt, met net te veel ruimte tussen de letters, waardoor er 'Ma is te koop' staat. Ik zie die moeder dan al meteen voor het raam zitten, klaar om verkocht te worden."

Hollebeek werd geboren in Zevenaar en studeerde bouwkunde in Delft en psychologie in Leiden. Toch koos ze voor een carrière als tekstschrijver en fotograaf.

Zo'n tien jaar geleden kwam ze in Amsterdam wonen. Via Parool Dating, een dating­site voor Amsterdammers die een tijdje door deze krant is gerund, leerde ze haar vriend Jeroen Robbertsen kennen. Het stel ging samenwonen in de Weesperstraat en begon ontwerpbureau Zin in Vorm.

Weggeefkast
Ondernemingsgeest typeerde haar. Met Robbertsen had ze verregaande plannen om kinderoveralls te produceren, introduceerde ze een 'weggeefkast' voor afdankertjes in haar appartementencomplex in de Weesperbuurt en voerde ze actie tegen bomenkap. In vrije uurtjes tapte ze vrijwillig biertjes achter de bar van bioscoop Rialto op de Ceintuurbaan.

"Inger zat altijd vol ideeën," zegt Robbertsen, "maar taal is toch wel de spil in haar leven geweest. Ze schreef zelf teksten en wilde een taalschool voor expats oprichten.

Als ze naar India moest voor werk, volgde ze eerst een cursus Hindi zodat ze die taal enigszins onder de knie had. En dan was er natuurlijk nog Taalvoutjes."

Taalvoutjes begon dan misschien als geintje, al snel kreeg het platform een enorme invloed op de levens van Hollebeek en Bogle. "Zeker in de beginjaren was Taalvoutjes een fulltime baan," zegt Bogle. "Terwijl we ook nog ons eigen werk hadden. Dat we nu een redactie hebben van dertien vrijwilligers helpt enorm."

Enorm plezier
Geld was en is er niet of nauwelijks mee te verdienen. "Juist daarom denk ik dat Taalvoutjes iets wezenlijks is geweest in het leven van Inger. Je doet dit niet zo lang voor geen rooie cent als je er niet heel veel lol in hebt. Zelfs na al die jaren konden we nog enorm plezier hebben van een grappige inzending."

De dromen werden de laatste jaren steeds groter. "We waren van plan taaltraining te geven bij bedrijven en wilden een nakijkservice starten. Vorig jaar hebben we nog een bv opgericht."

Niet veel later hoorde Hollebeek dat de borstkanker waarmee ze in 2014 was gediagnosticeerd, niet meer te behandelen was. Vorige week overleed ze in haar huis in Amsterdam. Ze werd 46 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden