Pleidooi voor ruimere regels onderzoek bij zieke kinderen

De regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek naar ernstige ziektes bij kinderen moeten ruimer. Doordat in Nederland strengere regels gelden dan in andere Europese landen, kunnen zieke kinderen niet profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), onderzoekers en organisaties van patiënten en ouders van zieke kinderen dinsdag in een gezamenlijke brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Het Teddy Bear Hospital in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) opent het berenhospitaal voor alle zieke knuffel. Geneeskundestudenten kruipen in de rol van berendokter om samen met de kinderen de knuffels weer beter te maken. Het doel van dit project is het wegnemen van de angst voor het ziekenhuis bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar. Beeld anp
Het Teddy Bear Hospital in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) opent het berenhospitaal voor alle zieke knuffel. Geneeskundestudenten kruipen in de rol van berendokter om samen met de kinderen de knuffels weer beter te maken. Het doel van dit project is het wegnemen van de angst voor het ziekenhuis bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar.Beeld anp

In de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over mogelijke verruiming van de regels. Daarom doen de organisaties in de brief aan de minister en Kamerleden een naar eigen zeggen 'dringende oproep om te kiezen voor versoepeling van de regels, zodat zieke kinderen net als in andere Europese landen kunnen profiteren van nieuw wetenschappelijk onderzoek''.

Medisch onderzoek bij kinderen is nu alleen bij hoge uitzondering en onder zeer strikte voorwaarden toegestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat medicijnen die kinderen krijgen niet voldoen aan de eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid. 40 procent van de medicijnen die huisartsen voorschrijven aan kinderen zijn volgens de organisaties niet geregistreerd en niet goed onderzocht voor gebruik bij kinderen. Hetzelfde geldt voor 80 procent van de medicijnen die kinderartsen voorschrijven op een couveuseafdeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden