Pleidooi voor banenpool voor jeugdzorg

Abvakabo FNV en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland willen dat er een banenpool voor de jeugdzorg komt. Volgens de organisaties staan de banen van duizenden jeugdzorgmedewerkers op de tocht nu het kabinet bijna een half miljard euro bij de jeugdzorg weghaalt.

Redactie
Een medewerker van Jeugdzorg neemt een test af bij een meisje. Beeld ANP XTRA
Een medewerker van Jeugdzorg neemt een test af bij een meisje.Beeld ANP XTRA

'Met een arbeidspool blijven kennis en ervaring van de medewerkers behouden', verwachten ze.

'De overheid moet alsnog kiezen voor goede jeugdzorg. Nu zijn we nog op tijd om groot leed te voorkomen', aldus voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. Samen met Hans Kamps, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, roept zij het kabinet en gemeenten op dit plan te steunen.

Volgens vakbond en werkgevers kan een regionale banenpool gedurende een aantal jaren zekerheid bieden voor 10.000 medewerkers in de jeugdzorg. 'Een investering van werkgevers, vakbonden en de overheid in zo'n banenpool is een investering in de toekomst van kinderen.'

Via een regionale banenpool kunnen werknemers die boventallig zijn geworden bij jeugdzorginstellingen aan het werk blijven, met behoud van hun opgebouwde rechten.

Gemeenten worden volgend jaar verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Vakbond en werkgevers zijn bang dat daardoor duizenden jongeren hun vertrouwde zorg dreigen te verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden