Pleidooi Ficq: Adil A. was er niet bij, dus spreek hem vrij

Adil A. zat niet in de Audi van daders van de twee liquidaties in de Staatsliedenbuurt en de drie pogingen daartoe, 29 december 2012. Dat betoogde zijn advocaat Bénédicte Ficq in haar pleidooi. Ze wil vrijspraak.

Bénédicte Ficq, tussen verdachten Anouar B. (links) en Adil A. Beeld anp

De fundering waarop de aanklagers hun zaak tegen Adil A. (27) hebben gebouwd, rust op drijfzand. Er zaten niet drie, maar slechts twee mannen in de Audi waarin een groepje schutters vluchtte na de twee liquidaties en de mislukte poging daartoe in de Staatsliedenbuurt, 29 december 2012.

Met dat pleidooi probeerde zijn raadsvrouw Bénédicte Ficq te voorkomen dat de rechtbank A. levenslang oplegt voor de liquidaties van Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) en de pogingen tot moorden op het belangrijkste doelwit, Benaouf A., plus twee motoragenten op wie de schutters op hun vlucht salvo's hebben afgevuurd.

Benaouf A. liegt als hij zegt dat hij in de Audi drie inzittenden heeft gezien en verscheidene ooggetuigen spreken van twee mannen in de Audi, memoreerde Ficq. Voorin, waar volgens justitie Hamza B. en Anouar B. zaten. Die ooggetuigen hebben het niet over een man achterin: de plek die het Openbaar Ministerie haar cliënt heeft toebedeeld.

Wapens dumpen
De getuige die twee mannen zag weglopen van de plek waar de Audi uiteindelijk door de schutters is achtergelaten op de Bok de Korverweg in Geuzenveld, sluit volgens Ficq eveneens aan bij haar visie. Zij ziet geen bewijs voor het scenario dat de derde man eerder moet zijn uitgestapt om de wapens te dumpen in de sloot in de buurt.

Het vuurwapen waarop dna van Adil A. zat en dat is gevonden bij de wapens die mogelijk in de Staatsliedenbuurt zijn gebruikt, moet daar op een ander moment zijn gedumpt, denkt Ficq. Het is daar nu eenmaal een onder criminele geliefde dumpplek voor bij misdrijven gebruikte spullen. Met die Colt had A. anderhalve maand voor de liquidaties een vriendin door haar arm geschoten, geeft hij toe. Een vriend zou het wapen voor hem hebben weggegooid in de sloot.

Ongeluk tijdens seks
Dat schieten op die vriendin was een ongeluk tijdens de seks, stellen A. en Ficq. Dat hij pas na anderhalf jaar met die theorie is gekomen, heeft te maken met de Marokkaanse cultuur. Ficq: 'Seks voor het huwelijk in een stashhuis (een onderduikplek) met een criminele voortvluchtige, is iets wat je wilt weghouden bij de broers en vader van het meisje.'

Zijn dna op een bivakmuts waarop ook een glasdeeltje uit de gesneuvelde voorruit van Audi leek te zitten, zegt volgens de raadsvrouw niet dat hij bij de wildwestschietpartij betrokken was. 'Welke dader zou überhaupt een muts bewaren die gebruikt is bij misdrijven die in ernst bijna niet overtroffen kunnen worden?'

Politiehaters
Dat hij met minescule briefjes lijkt te hebben geprobeerd zijn broer en vrienden te instrueren over zijn alibi (dat hij wiet knipte op de avond van de liquidaties), moeten de rechters anders zien. Volgens Ficq was hij bang dat zijn naasten, 'van nature politiehaters', tegen de recherche zouden liegen dat hij géén wiet had geknipt. 'Om dat te voorkomen maakte hij die heel domme briefjes om het geheugen op te frissen van die doorrookkte knippers.'

Dat A.'s telefoon is uitgepeild in de buurt van de Bok de Korverweg rond het moment dat daar die vluchtauto is achtergelaten, bewijst niets. Hij regelde daar een koper voor zijn wiet. Ficq: 'Ga je, als je net betrokken was bij twee moorden en drie pogingen tot moord, je wietzaakjes even regelen per telefoon?' De vraag was retorisch bedoeld. Adil A. is een doorgewinterde crimineel die weet dat een gsm is 'als een politieman in je broekzak'. Zijn wietzaakjes vond A. niet iets dat de politie absoluut niet te weten mocht komen. Voor liquidaties zou wat anders gelden.

De rechtbank kan A. veroordelen voor 'voorwaardelijke opzet' van onder meer drie kalasjnikovs op het onderduikadres waar A. tot aan zijn arrestatie zat. Ficq: "Maar dat is nog iets anders dan de opzet tot het liquideren van mensen."

Justitie reageert morgen op de pleidooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden