Pleidooi advocaten plotseling stuk langer

AMSTERDAM - Het venijn zat in de staart. Nadat Willem Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers urenlang had gepleit, gaf hij het stokje over aan zijn collega Renate Honig, die het slotdeel van het pleidooi over ''de geldstromen'' voor haar rekening zou nemen.In de zaak-Holleeder is over die geldstromen al veel gezegd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra vele miljoenen moeten overmaken naar rekeningen van zakenman Jan-Dirk P.. Deze zou, al dan niet gedwongen, de miljoenen hebben weggesluisd en op die manier als schatbewaarder voor Holleeder hebben gefungeerd.

Het OM onderzoekt de rol van P. apart van Holleeder en de met hem terechtstaande verdachten. P.'s advocaat Gabriël Meijers produceerde onlangs een tweehonderd pagina's tellend verweerschrift, met als doel de strafvervolging van P. voortijdig te laten eindigen.

Kuijpers en Honig hebben eerder geprobeerd dat verweerschrift in het dossier-Holleeder te laten opnemen, omdat het sterk ontlastend voor hun cliënt zou zijn. De rechtbank wees die verzoeken af, omdat het een stuk in een andere strafzaak betreft.

Honig verzocht de rechtbank het stuk andermaal in het dossier op te nemen, zodat zij er in haar pleidooi naar kon verwijzen. De andere optie die zij de rechtbank voorhield was het integraal voorlezen van het verweerschrift.

Officier van justitie Saskia de Vries had geen goed woord over voor de verdedigingstactiek. ''Dit is het mes op de keel'', zei zij. ''Zo gaan wij hier niet met elkaar om.''

Na kort beraad besloot de rechtbank dat Honig, als zij gebruik wilde maken van het verweerschrift, het stuk integraal moest voorlezen. Daar heeft zij inmiddels een begin mee gemaakt. Het ziet er naar uit dat deze onverwachte wending leidt tot vertraging van het gehele proces. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden