PlayStation 4 gepresenteerd zonder PlayStation 4: 'De gamer staat centraal'

Niet de huiskamer, maar de speler zelf staat centraal in de toekomst van de digitale entertainmentindustrie zoals Sony die ziet. Dat bleek vannacht in New York bij de presentatie van de PlayStation 4, de nieuwste versie van de thuisconsole van de Japanse technologiereus. Deze heeft weliswaar meer rekenkracht dan zijn voorganger, maar focust toch vooral op mobiliteit en connectiviteit. De opvallendste afwezige bij het twee uur durende media-evenement was overigens de PlayStation 4 zelf.

Thomas van der Kolk
Sony Computer Entertainment CEO Andrew House tijdens de introductie van de PlayStation 4 in New York. Beeld epa
Sony Computer Entertainment CEO Andrew House tijdens de introductie van de PlayStation 4 in New York.Beeld epa

Dit laatste is minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. In de visie van Sony wordt de console namelijk steeds minder belangrijk. Games - ook de grafisch indrukwekkende titels met veel actie - moeten overal gespeeld kunnen worden, dus niet alleen in huis.

Streamen
De PlayStation 4, Sony's eerste console in zeven jaar, zet een belangrijke stap in die richting door het streamen van games via de 'cloud' mogelijk te maken. Dat houdt in dat de spellen volledig draaien op externe servers, zodat er geen schijfjes of downloads meer nodig zijn. Spelers kunnen meteen beginnen met spelen zodra ze een spel hebben aangeschaft.

Het downloaden van nieuwe content gebeurt voortaan altijd op de achtergrond dankzij een extra chip die in de console is ingebouwd. Spelers kunnen hun console uitschakelen en later verder spelen op het punt waar ze gebleven waren.

Dat Sony de nadruk legt op streaming is een logisch gevolg van de overname van streaming-bedrijf Gaikai, vorig jaar.Er gingen dan ook al langer geruchten dat het streamen van games een belangrijke pijler van de nieuwe console zou gaan worden.

Tweede scherm
Sony's draagbare spelcomputer PlayStation Vita uit 2011 wordt de 'uitieme metgezel' van de PlayStation 4, aldus Andrew House, CEO van Sony Computer Entertainment. Met behulp van de 'Remote Play'-functie kunnen spelers naadloos overschakelen van hun PlayStation 4 en tv naar hun PlayStation Vita, die als tweede scherm functioneert.

Daarmee treedt Sony min of meer in de voetsporen van Nintendo, die eind 2012 met de Wii U ongeveer hetzelfde deed - al wordt het tweede scherm daarbij met de console meegeleverd. Over de vraag of ook andere mobiele apparaten - zoals smartphones en tablets - als tweede scherm kunnen gaan dienen, bleef House echter vaag.

Specificaties
De console zelf blijkt dus nog niet klaar om aan het grote publiek getoond te worden, maar House maakte al wel een aantal specificaties bekend. Daaruit valt op te maken dat de console op audiovisueel gebied weer een stap voorwaarts maakt. Het wordt op het gebied van kloksnelheid en grafische rekenkracht de meest geavanceerde spelcomputer tot nu toe.

House vergeleek het apparaat met een geavanceerde personal computer. Toch is de stap die vooruit wordt gezet kleiner dan bij de voorgaande delen. Sony lijkt zich deze keer meer op nieuwe functionaliteiten te richten, en iets minder op krachtige prestaties. De speciale PC-chip die Sony heeft geïntegreerd maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om spellen voor het systeem te maken, maar heeft ook tot gevolg dat games voor de oudere PlayStations er niet op kunnen worden gedraaid. Die moeten via internet worden gedownload of gestreamed.

Sony houdt op technisch gebied echter nog een hoop kaarten voor de borst. Zo is de vraag of de nieuwe PlayStation beelden in Ultra HD-kwaliteit gaat ondersteunen nog niet beantwoord. Over veel precieze details blijft het dus nog even speculeren.http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3397594/2013/02/21/Deze-games-komen-zeker-naar-de-PlayStation-4.dhtml

Capcom presenteert de game Deep Down voor de Playstation 4. Beeld afp
Capcom presenteert de game Deep Down voor de Playstation 4.Beeld afp

Controller
House stond overigens in New York niet helemaal met lege handen: de nieuwe controller kon hij wel laten zien. Deze 'Dualshock 4' heeft het kenmerkende uiterlijk van de eerdere besturingspookjes van PlayStation, maar bevat een drietal opvallende nieuwigheden.

Zo is er een touchpad, een besturingsgevoelig oppervlak dat bewegingen zoals die van een computermuis mogelijk maakt, toegevoegd. Ook is er een nieuwe knop waarmee spelers eenvoudig video-opnamen van hun prestaties naar vrienden kunnen sturen. En tenslotte is er aan de achterkant een blauw licht geplaatst, zodat de bewegingen van de speler met een bijgeleverde camera gemakkelijker kunnen worden getraceerd. Vorige week lekte al een prototype van de Dualshock 4 uit.

Verder had Sony een aantal spelontwikkelaars uitgenodigd om een aantal games voor de nieuwe console aan het publiek voor te stellen, waaronder Watch Dogs, Deep Down en Diablo III. Van Nederlandse bodem komt er een nieuwe Killzone.

Verrassingsaanval
Hoewel al meteen duidelijk was dat het aangekondigde evenement in New York - met als onderwerp 'de toekomst van PlayStation' over de PlayStation 4 zou gaan, wordt de snelle presentatie gezien als een verrassingsaanval op concurrent Microsoft, dat naar verwachting komende zomer met de opvolger van de Xbox 360 komt. Dat is vermoedelijk ook één van de redenen waarom House nog geen prijs van de console kon noemen. Wel lijkt het erop dat de 'instapprijs' lager gaat worden dan die van de PlayStation 3, die bij de introductie nog voor 500 euro over de toonbank ging. De PlayStation 4 moet rond de feestdagen in de winkels liggen. Of het om een wereldwijde lancering gaat is nog niet bekendgemaakt.

De eerste glimp van hoe de console eruit gaat zien, kunnen we hoogstwaarschijnlijk in juni opvangen. Dan vindt in Los Angeles de E3 plaats, de grootste jaarlijkse gamesbeurs ter wereld. De kans is groot dat ook Microsoft dan zijn troeven gaat uitspelen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden