Platform Damrak wél weg

AMSTERDAM - De gemeente zal het werkplatform aan het Damrak voor de bouw van de Noord/Zuidlijn nog deze zomer afbreken en verplaatsen. Verder wordt de werkhal, die ernaast moet verrijzen, lager dan was gepland.Het verplaatsen van het platform naar een brug richting Centraal Station was lang onbespreekbaar, omdat het technisch niet mogelijk zou zijn. De bewoners aan 'het natte Damrak', die het platform pal voor de ramen hebben staan, waren naar de rechter gestapt.

Uit een brief van 15 april van Henk van Veldhuizen, directeur van het projectbureau Noord/Zuidlijn, aan de bewoners van het natte Damrak blijkt dat de gemeente het geen probleem meer vindt het platform per 1 augustus weg te halen. Het schikkingsvoorstel werd de bewoners woensdag toegelicht door PvdA-wethouder Tjeerd Herrema, die deze week ook nieuwe tegenvallers bij de metrobouw bekendmaakte.

De gemeente eiste van de bewoners dat zij gisteren, uiterlijk om half elf, hun handtekening onder de in de brief van Van Veldhuizen genoemde afspraken zouden zetten. Zij weigerden dat te doen, omdat het aanbod zo geformuleerd was dat de gemeente zich slechts tot een inspanningsverplichting verbindt om het platform weg te halen, terwijl de bewoners de lopende procedure bij de voorzieningenrechter moeten intrekken.

In de brief staat dat de gemeente tot grote concessies bereid is. Zo zal zij de hoge hal, die naast het platform verrijst, van vijftien tot elf meter verlagen. Verder biedt de gemeente de bewoners van Warmoesstraat 10,12, 16 en 18 een vergoeding van vierduizend euro aan voor de tijd dat 'het platform 2' voor hun deuren heeft gestaan.

Ook krijgen de bewoners van 1 januari dit jaar tot 31 december 2010 een vergoeding van 184 euro per maand omdat de gemeente continu aan de metrotunnel boort.

Bewoners die willen verhuizen, zal andere woonruimte worden aangeboden. Verhuiskosten mogen tot 5050 euro worden gedeclareerd.

Woningen die door het werk aan de metro onverhuurbaar zijn, zullen door het projectbureau tegen marktconforme prijzen worden gehuurd voor medewerkers van de Noord/Zuidlijn.

Jan Driessen, woordvoerder van de bewoners, is verheugd dat het platform snel weggaat. ''Wat de gemeente ondenkbaar, onbespreekbaar en onmogelijk noemde, zal nu toch gebeuren.''

Volgens Driessen laten de bewoners zich niet opjagen. ''We zullen de voorstellen bekijken, maar we geloven dat de gemeente het nu goed met ons voorheeft. Zij heeft een bemiddelaar ingesteld, Peter Lankhorst van GroenLinks, die toeziet of de afspraken worden nagekomen.''

Herrema zegt dat hij goede hoop heeft eruit te komen. ''Ik heb laten onderzoeken of we het platform toch kunnen verplaatsen. Het bleek voor drie miljoen euro te kunnen en geen vertraging te veroorzaken.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden