Plastic is zo slecht nog niet

Amsterdammers gooien dagelijks bijna 480.000 kilo verpakkings­materiaal weg. De roep om verpakkingsvrije winkels klinkt steeds luider, en zelfs Albert Heijn verkoopt steeds meer groenten onverpakt. De vraag is of plastic echt zo slecht is als wordt gedacht.

Beeld Floris Lok

Wie braaf zijn plastic naar een oranje container in de stad brengt, zal het zijn opgevallen: dat gaat niet om kleine hoeveelheden. Dagelijks trekken Amsterdammers meer dan 5.750.000 verpakkingen open, en plastic maakt ongeveer een kwart van het gewone afval uit.

De weerstand tegen de volle vuilniszakken groeit. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu kondigde een verbod aan op gratis plastic tasjes voor eenmalig gebruik. In Berlijn en Antwerpen openden onlangs al 'verpakkingsvrije' winkels, waar klanten hun eigen potjes meenemen; je bepaalt er per gewicht.

'Voor boodschappen waar je lijf en geweten blij van worden' is de slogan van het Groningse Opgeweckt, dat volgende maand moet openen, en in Utrecht en Amersfoort staan vergelijkbare zaken op stapel. Alle natuurwinkels van Estafette verstrekken sinds kort herbruikbare stoffen tasjes om brood en groenten in te vervoeren.

En ook Albert Heijn gaat minder groente van een verpakking voorzien. De snijbonen, winterpeen en spitskool liggen voortaan onverpakt in het groenteschap. 'Uit onderzoek blijkt ook dat onze klanten het belangrijk vinden,' zegt manager kwaliteit Anita Scholte op Reimer van Albert Heijn. 'Dat we de winterpenen niet meer in plastic doen, scheelt zo'n tienduizend kilo per jaar.'

Plasticsoep
Het sentiment dat er een afvalprobleem is waarbij vooral plastic erg slecht is, leeft enorm onder consumenten. Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan Wageningen UR: 'Natuurlijk is vermindering van verpakkingsmateriaal voortdurend punt van aandacht, en het is nog beter als die verpakking ook nog wordt gerecycled. Maar in de perceptie van mensen ligt de balans heel anders dan die in werkelijkheid is. Mensen horen over de plasticsoep en zeeschildpadden, maar ons eigen plasticgebruik heeft daar bijzonder weinig mee te maken.'

'Als je kijkt naar milieubelasting, is een goed ontworpen verpakking bijna altijd beter dan geen. Zo'n verpakking verbetert de houdbaarheid van voedingsmiddelen en biedt producten bescherming tegen beschadiging bij transport en opslag, waardoor minder hoeft te worden weggegooid.'

Vandaag (16-03) meer in Het Parool: 'Komkommer heeft in winter een jasje nodig'

Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden