Plasterk wil ondanks weerstand door met superprovincie

Minister Ronald Plasterk wil, ondanks weerstand in de betrokken provincies en nog onvoldoende steun in de Eerste Kamer, door met zijn plannen van een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Hij liet dat vandaag blijken voorafgaand aan topoverleg met premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik vind het een heel verstandig voorstel', zei Plasterk over zijn eigen plannen. Hij wees er wel op dat er voldoende steun moet zijn. Voor een meerderheid in de Senaat zijn bijvoorbeeld D66 en GroenLinks nodig. Dat zijn dezelfde vier partijen die vorige week een akkoord sloten over het sociaal leenstelsel. Plasterk wil zijn wetsvoorstel graag nog voor de zomer indienen bij de Tweede Kamer.

'Nog altijd een goed plan'
PvdA-leider Diederik Samsom vindt de superprovincie nog altijd 'een goed plan', zei hij voor het gesprek. 'Dit is een van de hervormingen die we graag willen.' Hij staat open voor wensen van GroenLinks (meer geld voor natuur) en D66 (op het gebied van vervoer). Maar de financiële ruimte is beperkt, aldus Samsom.

Bij veel provinciebestuurders bestaat grote weerstand tegen de plannen voor de eerste superprovincie, maar ook bij PvdA-senatoren. Samsom maakt zich daarover niet ongerust en noemt zijn partijgenoten in de Eerste Kamer 'constructief kritisch'.

De superprovincie is in het regeerakkoord terechtgekomen op aandringen van de VVD. Een betrokkene verwacht echter niet dat de liberalen messen gaan trekken over het plan als blijkt dat daarvoor de politieke steun ontbreekt. Het verzet vanuit de provincies wordt overigens geleid door de prominente VVD'er Johan Remkes. De huidige commissaris van de Koning van Noord-Holland was in het verleden minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

De superprovincie zoals Mark Rutte die voor ogen heeft. Beeld anp
De superprovincie zoals Mark Rutte die voor ogen heeft.Beeld anp

Volgende week verder
Kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks praten volgende week verder over de vorming van een superprovincie. GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft dat vandaag gezegd na een beraad van circa een uur. Volgens hem had dat alleen een verkennend karakter. Bij het overleg waren premeir Mark Rutte, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en de leiders van de vier partijen.

D66-leider Alexander Pechtold zei: ,,Het kabinet wil tempo. Dat lijkt me verstandig.'' Maar hij wil eerst weten wat de meerwaarde is van een samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. ,,Ik snap dat Plasterk dit wil, maar zo makkelijk is het nog niet.''

D66-leider Alexander Pechtold (L) en D66-Kamerlid Gerard Schouw arriveren op het Binnenhof voor overleg over een superprovincie Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold (L) en D66-Kamerlid Gerard Schouw arriveren op het Binnenhof voor overleg over een superprovincieBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden