Plasterk rechtvaardigt spionage NSA: 'Ook Nederlander kan terrorist zijn'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken rechtvaardigt het besioneren van  Nederlanders door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA . 'Die Nederlander kan ook een keiharde terrorist zijn', aldus Plasterk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Snowden onthulde grootschalige en internationale spionage van burgers.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken met zijn iPhone in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken met zijn iPhone in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje.Beeld anp

'Ik kan niet zeggen dat ik niet wil dat er naar Nederlandse burgers wordt gekeken", aldus de bewindsman. 'Ik ben toch blij als op deze manier een terrorist komt bovendrijven.'

Antispionageverdrag
D66 wil dat het kabinet een antispionageverdrag gaat sluiten met de Amerikaanse regering, zoals ook Duitsland onlangs aankondigde te willen doen. D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw: 'Het kabinet moet zo snel mogelijk met Amerika aan de slag om dit te regelen. Bevriende staten horen elkaar en elkaars onderdanen niet onnodig en op grote schaal te bespioneren, dus laten we die afspraak ook vastleggen. Alles wijst erop dat dit nodig is', concludeert Schouw.

Plasterk is in gesprek met de Amerikanen over 'hoe we met elkaar omgaan', meldde hij. Hij wil 'verkennen' of er eventueel mogelijkheden zijn voor afspraken met de VS.

Plasterk noemde Amerika een waardevolle bondgenoot tegen het terrorisme en zei dat er in dat land zelf ook veel discussie is over het vergaren van informatie met bijvoorbeeld het omstreden programma PRISM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden