Update

Plasterk: PvdA moet samengaan met GroenLinks

De linkse partijen in de Tweede Kamer moeten de handen ineen slaan onder leiding van GroenLinks-voorman Jesse Klaver, vindt demissionair minister Ronald Plasterk.

ANP/Het Parool
Plasterk vindt dat het tijd is voor linkse samenwerking. Beeld ANP
Plasterk vindt dat het tijd is voor linkse samenwerking.Beeld ANP

De PvdA-bewindsman stelt in een opiniestuk in de Volkskrant dat links als geheel enorm heeft verloren bij de verkiezingen en bovendien "compleet verdeeld" is.

De partijen zouden elkaar bestrijden in plaats van hun rechtse rivalen. "En dan moet je niet verbaasd zijn dat de kiezers weglopen," concludeert Plasterk.

Volgens de minister is het niet in het belang van het land of de PvdA als de partij blijft "doormodderen" of zichzelf opdoekt.

Hij ziet meer heil in de vorming van een links blok in de Tweede Kamer, dat in zetelaantal de tweede partij van het land zou worden.

Gemeenteraadsverkiezingen
Plasterk vindt Klaver de logische leider van zo'n gecombineerde fractie, omdat GroenLinks nu groter is dan de PvdA. "Idealiter zou ook de SP zich in de linkse blok begeven. Dan zou een brede linkse partij ontstaan die op bepaalde onderwerpen zichtbaar verschillende vleugels heeft."

De minister hoopt dat linkse partijen bereid zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen met gecombineerde lijsten te komen. Hij ziet vooral in Amsterdam goede kansen om dat te realiseren. Daar "zijn de twee oppositiepartijen GL en PvdA gemakkelijk te combineren", meent hij.

Volgens Plasterk is de tijd rijp voor dergelijke linkse samenwerking. "Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu," schrijft hij. "In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Asscher: nee
PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet helemaal niets in het voorstel van Plasterk. "Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen", twitterde Asscher maandag.

Lees ook: Heeft de PvdA nog wel toekomst?

Reactie Klaver
GroenLinks-leider Jesse Klaver laat weten "met interesse" kennis te hebben genomen van het pleidooi Plasterk. "Maar ik laat die discussie vooral bij de PvdA zelf, dat lijkt me beter voor iedereen", aldus Klaver maandag vlak voordat hij het gesprek aanging met verkenner Edith Schippers over de volgende regering.

Klaver denkt niet dat het de laatste keer is geweest dat de mogelijkheid van een groot links blok wordt geopperd.

Zie ook: Dit is wat er gebeurde sinds de verkiezingen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden