'Plasterk niet gewaarschuwd door AIVD'

De informatie die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) eind oktober in Nieuwsuur naar buiten bracht over afluisterpraktijken, heeft hij vooraf afgestemd met de AIVD. Berichtgeving dat die dienst hem later zou hebben gewaarschuwd dat hij onjuiste informatie zou hebben gegeven 'klopt niet' en is 'onzin', aldus een woordvoerder van bewindsman.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (L) en hoofd AIVD Rob Bertholee. Beeld Nederlandse Freelancers
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (L) en hoofd AIVD Rob Bertholee.Beeld Nederlandse Freelancers

Verscheidene media meldden vandaag dat de AIVD deze boodschap begin november aan de PvdA-minister heeft gegeven. Plasterk zei eind oktober dat 1,8 miljoen gegevens van telefoongesprekken en radioverkeer door de Amerikanen was verzameld.

En in een brief aan de Kamer schreef hij dat het om metadata verzameld door de Amerikaanse NSA ging. Woensdag bleek dit verhaal niet te kloppen. Nederlandse inlichtingendiensten bleken de gegevens te hebben verzameld. Het gaat om 1,8 miljoen 'metadata' aan inlichtingen uit satelliettelefonie en radioverkeer.

De data zijn onderschept door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) en verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland en gedeeld met de Amerikanen.

Hennis bij debat met Plasterk over afluisteren
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zal dinsdag aanschuiven bij het debat in de Tweede Kamer met haar collega Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst.

De Kamer steunde vandaag een voorstel van GroenLinks hiertoe.Het debat gaat over uitlatingen van Plasterk in oktober vorig jaar in Nieuwsuur dat 1,8 miljoen telefoon- en radioverkeergegevens waren verzameld door de Amerikaanse dienst NSA. Maar gisteren maakte hij in een brief met Hennis bekend dat de Nederlandse inlichtingendiensten de metadata hadden verzameld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden