Plasterk: huis gaat naar belegger in plaats van starter

Particuliere beleggers verdringen starters op de Amsterdamse huizenmarkt, zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Dit leidt tot krapte en hogere huizenprijzen.

Michiel Couzy
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk Beeld anp
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald PlasterkBeeld anp

Mensen die voor het eerst een huis willen kopen in Amsterdam vissen in dezelfde vijver als beleggers. Beide groepen zoeken relatief kleine en - voor zover daar nog sprake van is - goedkope woningen, constateert Plasterk.

Dit leidt tot verdringing, waarbij koopstarters uiteindelijk het onderspit delven, schrijft Plasterk in antwoord op Kamervragen van de SP.

Deze situatie doet zich volgens de minister alleen voor in Amsterdam. Hier valt ongeveer één op de acht verkochte huizen in handen van beleggers, blijkt uit cijfers van het Kadaster en Rabobank. Die beleggers kopen deze woningen om te verhuren en uiteindelijk met winst door te verkopen.

Verdringing
Naast particuliere beleggers zijn ook andere groepen actief op de huizenmarkt die al een woning bezitten, bijvoorbeeld mensen die een pied-à -terre in de stad kopen of een woning voor hun studerende kinderen.

Plasterk stelt dat dankzij de beleggers de concurrentie in de koopmarkt groeit, met als gevolg hogere prijzen en verdringing. Het aanbod in de huursector neemt daarentegen toe.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, weet eerder deze week de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt ook voor een deel aan de opkomst van beleggers.

Ingrijpen
SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de vragen stelde, vindt dat het nieuwe kabinet snel in actie moet komen.

"Dit is een groot probleem, dat alleen maar groter wordt als we niet ingrijpen. Straks is er op de huizenmarkt geen plek meer voor de, zoals premier Rutte ze noemt, 'normale Nederlanders'."

Beckerman vreest dat de plannen van het kabinet om meer sociale huurwoningen te verkopen, zullen leiden tot nieuwe goudmijntjes voor beleggers. Ze pleit voor wetgeving die ervoor zorgt dat huizen alleen worden verkocht aan mensen die er ook daadwerkelijk in gaan wonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden