Plantagebuurt moet attractie worden

De brug bij de Hortus, voor de gemiddelde toerist een grens. Foto Floris Lok Beeld
De brug bij de Hortus, voor de gemiddelde toerist een grens. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De oostelijke binnenstad heeft musea, synagoges, een dierentuin en een hortus, maar toch blijven toeristen hangen in de grachtengordel. Stadsdeel Centrum wil verandering en plant een radicale herinrichting.

Het lijkt erop dat alleen de toerist met doorzettingsvermogen het redt tot aan de overkant van de Weesperstraat of Mr. Visserplein. Zomaar de achterliggende Plantagebuurt verkennen komt in de meeste mensen niet op na het zien van de vierbaansweg naar de IJtunnel. De Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum, die de entrees van de buurt vormen, vallen weg in een stroom auto's en tegen de Film en Televisie Academie en de winkelgalerij in de Jodenbreestraat.

Al in 2005 vond stadsdeel Centrum dat de oostelijke binnenstad een economische en toeristische impuls nodig had, maar hotels, winkels en bars wilden zich er niet zomaar vestigen. Want al zit de Plantagebuurt vol musea, de stoepen zijn smal, de wegen zijn breed en onderweg van stadshart naar oost is weinig te merken van de knusse sfeer van de grachtengordel.

Met het programma 'Plantage aan de Amstel' wil het stadsdeel dat veranderen. Er zou meer eenheid moeten komen in de inrichting, voor een beter vestigingsklimaat.

Betere voet- en fietspaden en een 'levendige' aanlooproute met cafés en winkels moeten Amsterdammers en toeristen in de toekomst oostwaarts trekken. Het begin is al gemaakt met de herindeling van het Mr. Visserplein.

Een andere belangrijke reden om nu te beginnen met het programma, zijn de vele uitbreidingsprojecten in het gebied. De huidige attracties Artis en de Hortus zijn dit jaar al begonnen met uitbreidingsplannen. Verder werkt de UvA aan de grotere gammacampus op het Roeterseiland en meer studentenhuisvesting.

Over geld en tijd wordt nog niet gesproken, die hangen van de snelheid en van de benodigde voorzieningen voor de projecten af.

''Met dit overkoepelende plan willen we zorgen dat de verschillende projecten en het stadsdeel samen kunnen werken aan het verbeteren en aantrekkelijker maken van het gebied omdat er nu zo veel tegelijk gebeurt,'' zegt Erik Koldenhof, portefeuillehouder Openbare Ruimte van het stadsdeel.

Voor de bewoners staan meer winkels, een verbeterde verkeersveiligheid, meer groen en meer speelruimte voor kinderen in de planning. Maar met de komst van toeristen staat daar drukte in de nu stille buurt tegenover.

''We staan er een beetje dubbel in, maar we zijn blij dat we mee kunnen praten,'' zegt Karel Warmenhoven van de Plantage Weesperbuurtvereniging. ''Het stadsdeel wil de buurt mooier en leuker maken. We zijn blij als het mooier wordt, maar bij 'leuker' houden we de vinger aan de pols.''

Want: ''We willen geen vervlakking van het gebied, eerder een verdieping, aantrekkelijk voor de museumtoerist.'' (ROSANNE KROPMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden