Plannen voor Stationsplein als 'aantrekkelijk piazza' overhoop

De gemeente Amsterdam gooit de plannen voor het Stationsplein overhoop. Het college 'herijkt' momenteel de inrichting van het plein, maar ondernemers en omwonenden tasten daarover in het duister. PPHE Hotels, de exploitant van het Victoriahotel en het naastgelegen, pasgeopende Art'otel dreigt nu een convenant met de gemeente over zijn hotels en het plein op te zeggen.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

In die overeenkomst deed de hotelier een groot aantal toezeggingen om de komst van het Art'otel, dat afgelopen oktober werd geopend, voor elkaar te krijgen. Zo kreeg het hotel op aandrang van de gemeente een openbare galerie en beloofde de hotelgroep de serre van het restaurant van het Victoriahotel aan het Damrak af te breken. In ruil daarvoor beloofde de gemeente het Damrak aan te pakken, de stoep van de Prins Hendrikkade opnieuw in te richten en het Stationsplein als 'aantrekkelijk piazza' op te leveren.

Terras
'Bij ons is het in vijf jaar enorm veranderd,' zegt Chen Moravsky, financieel topman van het beursgenoteerde PPHE, 'maar het Stationsplein en het Damrak zien er nog net zo uit als vijf jaar geleden. Alleen is ons terras nu weg, terwijl verderop aan het Damrak nog alle terrassen staan.' Een woordvoerder van wethouders Wiebes en Van Poelgeest erkent dat de plannen voor het Stationsplein op de schop gaan, maar wil daarover pas uitweiden 'als het college binnenkort een besluit heeft genomen'.

Water
In de herijking komt volgens haar ook de inrichting van het plein, dat sinds 2003 vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn open ligt, ter sprake. 'En we gaan kijken hoe we intelligenter en slimmer projecten kunnen aanbesteden.'

Zo dreigt pal tegen de gevel van het Ibis Amsterdam Centre-hotel de NS-fietsenstalling meerdere verdiepingen hoog te worden. Daarnaast wordt nagedacht of de tramhaltes pal voor de deur van het Art'otel moeten komen op een plek waar tot nu het water van het Open Havenfront was gepland.

Geschrapt
'In de eindsituatie zou het water veel meer ruimte krijgen, tot aan de gevel van het Victoriahotel,' zegt Felix Guttman van rederij Canal Company. 'Daar is nog altijd geen geld voor. Mede daarom worden de plannen nu opnieuw bekeken.'

De uitbreiding van het Open Havenfront dreigt te worden geschrapt. Het plein ligt sinds 2003 open. 'In de plannen die er tot nu liggen, zitten we nog tot 2022 in de problemen,' zegt Guttman. 'Dat is echt veel te lang. Ik heb best veel geduld, maar niet zo lang. Het wordt tijd dat ze er iets moois van maken.'


Lees vandaag (17-12) meer in Het Parool: 'Waar blijft die Rode Loper nou?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden