Plannen voor gerichte stikstofaanpak bekend

Het kabinet gaat het stikstofprobleem gericht aanpakken door de maximumsnelheid op een aantal wegen omlaag te brengen en door de veestapel rond natuurgebieden te verkleinen. Dat zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vrijdag.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Beeld ANP

Donderdag gaf het kabinet al aan het advies van oud-minister Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis grotendeels over te nemen. Onder meer door vrijwillige verkleining van boerenbedrijven en investeringen in innovaties voor boeren die willen blijven, moet het stikstofprobleem worden aangepakt. Ook komen er ‘gerichte snelheidsverlagingen’ op plaatsen waar dat echt leidt tot minder neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden.

Het kabinet wil volgens Schouten ‘snel en zorgvuldig’ maatregelen treffen om het stikstofprobleem op te lossen. Per gebied wordt in kaart gebracht welke maatregelen nodig zijn om de natuur te herstellen en tegelijkertijd de verlening van vergunningen weer op gang te brengen.

Honderden miljoenen

“Makkelijke en snelle oplossingen zijn er niet,” zegt Schouten. “Maar duidelijk is dat de uitstoot van stikstof omlaag moet.” Het kabinet is bereid ‘extra financiële middelen te reserveren’. Concrete bedragen worden niet genoemd, maar volgens ingewijden gaat het om enkele honderden miljoenen.

Bij het uitkopen van boeren geeft het kabinet voorrang aan de grootste vervuilers in de buurt van natuurgebieden die extra moeten worden beschermd. Boeren die toch boer willen blijven, krijgen hulp om de uitstoot van hun bedrijf omlaag te brengen. Te denken valt aan nieuwe stallen, ander veevoer en een betere scheiding van urine en mest.

Uitstoot verminderen

Over een week mag extra stikstofuitstoot bij bijvoorbeeld een bouwproject weer worden weggestreept tegen stikstofbesparende maatregelen. Wie een huis wil bouwen, kan daar dan toch een vergunning voor krijgen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het na de bouw minder stikstof uitstoot. En een veehouder die een extra stal wil bouwen, kan daarvoor toestemming krijgen door de uitstoot van een oude stal te verminderen.

Daarnaast wordt het mogelijk om een afname van de stikstofuitstoot bij het ene project, deels in te zetten om bij een ander project een toename te rechtvaardigen. Ook kan de overheid straks vergunningen verlenen voor projecten met slechts een tijdelijk of een zeer gering nadelig effect op de natuur.

Reactie milieuorganisaties

Verschillende natuur- en milieuorganisaties zijn gematigd positief over de voornemens van het kabinet. Maar ze plaatsen ook kanttekeningen.

“Met deze eerste aanpak van de stikstofcrisis geeft het kabinet aan dat de tijd van rekenkundige trucs voorbij is”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). “WWF is positief over de forse inzet op natuurbehoud én natuurherstel.” Wel roept WWF het kabinet op om “door te pakken, want alleen dan zal het lukken om de stikstofdeken die over Nederland ligt, weg te trekken.”

Greenpeace is blij dat het kabinet laat zien stappen te willen zetten. Maar vindt dat het de kans onbenut laat om de omslag naar ‘écht duurzame landbouw’ te maken. Het aantal dieren verminderen zou de enig juiste aanpak moeten zijn. In plaats daarvan “sturen de kabinetsplannen juist aan op meer megastallen en nóg minder boeren”, aldus directeur Joris Thijsse van Greenpeace Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden