'Plannen Fortis drama'

AMSTERDAM - Vakbond De Unie maakt zich grote zorgen over een extra reorganisatie bij ABN Amro als deze bank in handen valt van Fortis.De Europese Commissie (EC) vindt dat Fortis op de Nederlandse bancaire markt voor het midden- en kleinbedrijf na de overname te groot wordt. Fortis heeft daarom aan de EC voorgesteld een tiende van ABN Amro Nederland te verkopen. ''Dat is dramatisch,'' stelde Joop Hofland van De Unie.

Fortis wil na een geslaagde overname twee van de vijf zogenoemde Corporate Clients Units van ABN Amro in de etalage zetten. Bij deze divisies, elk zo'n 120 man sterk, bankieren bedrijven met een omzet van 50 tot 500 miljoen. De vijf divisies samen (in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Zwolle) hebben in dit segment een marktaandeel in Nederland van ongeveer 38 procent.

Fortis wil verder dertien van de in totaal 78 zogenoemde advieskantoren van ABN Amro afstoten. Bij zulke kantoren, die ondernemers ondersteunen, werken vijftien tot 150 mensen. Ook wil Fortis ABN Amrodochter Hollandsche Bank Unie verkopen. Bij deze bank, die zich onder meer bezighoudt met internationale goederenhandel, werken ongeveer tweehonderd mensen.

Volgens Gilbert Mittler, financieel directeur van Fortis, is er veel belangstelling voor Nederlandse ABN Amro-onderdelen die de bank moet afstoten na een geslaagde overname van ABN Amro. ''Een aantal banken heeft ons gebeld, zowel Nederlandse als buitenlandse. Zij willen voor de onderdelen in aanmerking komen als het zover is. Het duurt nog maanden voordat de onderdelen echt worden verkocht,'' aldus Mittler.

Fortis' presentatie van zijn plannen met ABN Amro volgt op de laatste aandeelhoudersvergadering die de Nederlandse bank donderdag in Rotterdam belegde. De verwachting is dat het consortium de overnamestrijd zal gaan winnen. (ANP/GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden