Plannen Artis: betere verblijven voor minder dieren

Artis wil komende tien jaar een internationale voorloper worden op het terrein van dierenwelzijn, natuurbehoud en duurzaamheid. Er liggen voor 160 miljoen euro aan plannen klaar om dat doel te bereiken.

Het uilenverblijf in Artis Beeld Marc Driessen
Het uilenverblijf in ArtisBeeld Marc Driessen

Een groot deel van dat bedrag gaat naar verbetering van de verblijven van de dieren, zoals dat al gebeurde bij de olifanten en de jaguars. Er wordt nu druk nagedacht over een nieuwe huisvesting voor onder meer de uilen, de zeeleeuwen en de gorilla's.

Van andere soorten zal mogelijk afscheid moeten worden genomen. In 1967 telde Artis nog 1824 diersoorten. Dat zijn er nu ongeveer 550.

De dierentuin wil meer de nadruk gaan leggen op de relatie tussen mens en natuur. Artis gaat daarom onderdak bieden aan organisaties die zich bezighouden met natuur en milieu.

Geen vleesproducten
Artis zal ook zelf het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld met de nieuwe pluktuin, waar planten en bloemen groeien die als voedsel dienen voor de dieren. Maar ook door petflessen te ­weren uit het park, toe te werken naar een rookvrije dierentuin en op termijn in de restaurants geen vleesproducten meer aan te bieden.

"Dat doen we stap voor stap," legt Artisdirecteur Rembrandt Sutorius uit. "We zorgen voor alternatieven voor vlees, zoals onze hamburgers die voor de helft bestaan uit oesterzwammen. Die worden hier gekweekt op ons eigen koffiedik."

Lees verder: Artis wil goed voorbeeld worden, maar wel stap voor stap

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden