Plus

Plannen Amsterdamse politiek door coronacrisis in pauzestand

De stadsbestuurders houden zich vooral bezig met de gevolgen van de corona-uitbraak. De overige plannen en voorstellen moeten even wachten. Amsterdamse politici zoeken een manier om hun werk te kunnen doen.

- Beeld ANP
-Beeld ANP

De burgemeesters en wethouders kwamen dinsdag gewoon bij elkaar in de Stopera, voor de wekelijkse collegevergadering, waarin ze hun plannen en voorstellen voor Amsterdam bespreken. Bestuurders met lichte klachten volgden de vergadering via internet.

Corona vergt momenteel alle aandacht van met name burgemeester Femke Halsema, maar ook van de wethouders. Al het andere is ondergeschikt. En dat is terug te zien op de politieke agenda’s. Doorgaans komt de gemeenteraad iedere woensdag en donderdag bijeen voor commissies, vier per week of voor de raadsvergadering, die meestal twee dagen in beslag neemt.

Deze week staat slechts één vergadering op de rol, met op de agenda drie besluiten die niet kunnen worden uitgesteld – een bestemmingsplan, een tijdelijk sportpark en jeugdhulp, plus natuurlijk de bespreking van de stand van zaken rond het coronavirus in de stad.

“Vooralsnog bespreken we alleen de onderwerpen met een fatale termijn. We bekijken het per dag,” zegt Rik Torn, voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad.

Pauzestand

De vergadering van donderdag is zonder publiek en insprekers, de pers is wel aanwezig. Op 1 april volgt dan een raadsvergadering, waarin besluiten kunnen worden genomen.

Dit betekent dat een heleboel onderwerpen in de pauzestand staan. De raad zou zich, volgens de pre-corona-agenda, deze week bezig houden met de grote hoeveelheid messen die op scholen worden aangetroffen, de toekomst van prostitutie op de Wallen, de coffeeshops. Al die onderwerpen zijn uitgesteld. “De volksgezondheid staat nu voorop,” aldus Torn.

Dat deze situatie niet te lang kan duren, is duidelijk. Het leven in de stad staat nu even stil, maar grote onderwerpen als het lerarentekort, drugscriminaliteit en de woningnood verdwijnen niet als vanzelf. En door de corona-uitbraak komen er nieuwe, grote onderwerpen bij: de zorg die op barsten staat, faillissementen, oplopende werkloosheid en wie weet wat nog meer. Het college bereidt ook in deze tijden nieuwe besluiten voor, zegt een woordvoerder en het is de bedoeling dat die uiteindelijk toch worden besproken door de gemeenteraad.

In de Stopera wordt hard gewerkt om digitaal vergaderen mogelijk te maken, zegt Torn, al zal dit lastig zijn voor de gemeenteraad, want dan moet er gestemd worden. “We kijken hoe we dit zo goed mogelijk kunnen regelen. De raad is het belangrijkste orgaan in het stadsbestuur en moet zijn controlerende taken kunnen uitvoeren.”

Thuiswerken

De raadsleden werken thuis, net als de meeste ambtenaren. Ze bereiden de raadsvergaderingen voor en proberen ook het overleg binnen de fracties op afstand voor elkaar te krijgen. “De politiek staat niet stil, maar we draaien noodgedwongen wel een lager tempo,” zegt Marianne Poot, fractievoorzitter van de VVD. “Dat biedt mogelijkheden om meer naar de lange termijn te kijken.”

De fracties hebben afgesproken dat ze de komende vergadering niet met moties of eigen initiatieven komen. “We richten ons vooral op het stellen van vragen,” zegt Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, de grootste partij in de raad. “En we brengen de zorgen over die wij horen.”

Binnen de Amsterdamse politiek gelden informele afspraken om de toon enigszins te matigen in crisistijden als deze. “Het is ongepast om politiek te bedrijven over corona,” zegt Marianne Poot, die namens de VVD oppositie voert. “Uiteindelijk komt het politieke debat heus weer terug en gaan we weer flink van mening verschillen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden