Planbureau: Kyoto-doelstellingen gehaald

Nederland gaat waarschijnlijk voldoen aan het zogeheten Kyoto Protocol uit 2008, waarin is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6 procent moet zijn verminderd. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bekendgemaakt.

Naar verwachting zal Nederland de toegestane emissie met 38 megaton overschrijden. Ten tijde van het kabinet-Balkenende is echter besloten uit het buitenland emissierechten aan te kopen om deze overschrijding te compenseren. Het PBL heeft nu doorgerekend dat de milieuprojecten waarin Nederland heeft geïnvesteerd, voldoende emissierechten gaan opleveren om aan de vereisten van de Japanse klimaattop te voldoen.

Ook aan de emissieplafonds van de Europese Unie kan naar alle waarschijnlijkheid worden voldaan, voorspelt het planbureau. Alleen op het gebied van hernieuwbare energie scoort Nederland onvoldoende. Als het huidige overheidsbeleid wordt doorgezet, zal in 2020 hoogstens 7 tot 10 procent van de Nederlandse energieproductie op duurzame wijze plaatsvinden. Daarmee kan Nederland niet voldoen aan het Europese doel een aandeel van 14 procent te realiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden