Plus

Plan voor nieuwe islamitische school in Amsterdam afgewezen

Onderwijsminister Arie Slob geeft geen toestemming voor een nieuwe middelbare islamitische school in Amsterdam, die zich opwerpt als concurrent van het Cornelius Haga Lyceum.

Onderwijsminister Arie Slob wijst de aanvraag van het islamistische Avicenna College af. Beeld ANP
Onderwijsminister Arie Slob wijst de aanvraag van het islamistische Avicenna College af.Beeld ANP

Een woordvoerder van de minister bevestigt dat hij een aanvraag heeft afgewezen van het islamitische Avicenna College in Rotterdam, dat al langer tracht in Den Haag en Amsterdam middelbare scholen te openen. Vorige maand gaf de Onderwijsraad – het belangrijkste adviesorgaan van de regering op onderwijsgebied – een negatief advies, dat Slob opvolgt.

Bestuurder Wim Littooij van het Avicenna College – met het Haga Lyceum de enige middelbare islamitische school in Nederland – had in Amsterdam een school voor ogen die nadrukkelijk niet een ‘salafistisch’ predicaat zou hebben. De AIVD waarschuwde vorig jaar dat het Haga Lyceum ruim baan geeft aan deze orthodoxe stroming in de islam.

Volgens de Onderwijsraad zet Littooij zich in zijn verworpen aanvraag ‘nadrukkelijk af’ tegen het Haga Lyceum. De nadruk op samenwerking met andere partijen, integratie en respect voor andersdenkenden zou bedoeld zijn om de verschillen met het Haga Lyceum te markeren. Karakteristieken van de beoogde school zijn onder andere keuzevrijheid in kleding (geen verplichting een hoofddoek te dragen), gemengde groepen, bij het vak levensbeschouwing ook aandacht voor andere religies en samenwerking met andere scholen.

Regelgeving

Het is niet de eerste poging een alternatief voor het Haga Lyceum op te richten. In 2017 voerden gemeentelijke ambtenaren hierover informele gesprekken met bestaande middelbare scholen in Amsterdam. Vanuit Rotterdam was Littooij ook betrokken. De plannen stuitten op huiver bij Amsterdamse schoolbesturen.

De regelgeving maakt het uiterst lastig een nieuwe islamitische school op te richten buiten bestaande structuren in de stad om. Een nieuwkomer moet aantonen dat er in potentie genoeg leerlingen zijn. De huidige positie van het Haga Lyceum maakt dat vrijwel onmogelijk.

Littooij hoopte er een mouw aan te passen door zich te afficheren als ‘traditioneel islamitisch’ in plaats van alleen ‘islamitisch’. Nederland heeft nog geen school voor ‘traditioneel islamitisch’ onderwijs. Daarmee zou het mogelijk zijn om een prognose over het aantal leerlingen te presenteren conform de wettelijke normen. Maar deskundigen spreken van een nietszeggend, vaag en problematisch concept. Daardoor is deze route voor een alternatief voor het Haga Lyceum afgesloten.

Littooij was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden