Plan voor megahotel met luchtbrug in Chinatown

Ontwerp van het Chinees hotel op de Geldersekade/Elleboogsteeg. Foto architectenbureau JJ van Stigt

AMSTERDAM - Een Chinees hotel annex cultureel centrum in panden aan de Geldersekade, Zeedijk en Elleboogsteeg krijgt steeds vastere vorm.

André van Stigt, bekend van de verbouwing van Hotel de l'Europe, is aangetrokken als architect. Er wordt onder andere gedacht aan luchtbruggen om de panden met elkaar te verbinden.

Initiatiefnemer van dit grootschalige hotelproject is King Pin Dun, in samenwerking met de NV Zeedijk.

Het plan is om op de Geldersekade, de Zeedijk en de Elleboogsteeg een viersterrenhotel te creëren met een aantal andere functies die aansluiten op Chinatown. Er wordt onder andere gesproken van een Chinees cultureel centrum, een restaurant, een spa voor de Aziatische markt, maar ook van broedplaatsen voor Aziatische kunstenaars.

Het is de bedoeling dat deze kunstenaarsstudio's al voor de verbouwing in gebruik zullen worden genomen, en dat dit wordt voortgezet na de verbouwing.

King Pin Dun: ''We beginnen met een soort antileegstandsituatie. Op termijn willen we een stichting opzetten die zorgt voor de ateliers en workshops op de begane grond. We denken aan Aziatische kunstenaars die een korte periode in Nederland verblijven, of andere kunstenaars die affiniteit hebben met Azië. Op de eerste verdieping komt een zaal voor optredens, wij hebben al een verzoek ontvangen van een Chinese theatergroep.''

Een in het oog springend detail is de aanleg van twee luchtbruggen over de Elleboogsteeg om de panden met elkaar te verbinden. Ook zou dit de brandveiligheid ten goede komen. Dit plan is in strijd met beleid van het stadsdeel, maar er wordt gekeken of er een uitzondering kan worden gemaakt.

Ton Boon, woordvoerder stadsdeel Centrum: ''Wij zijn erg enthousiast over dit plan. Het is ons duidelijk dat Chinatown een boost kan gebruiken, en dit plan is daar perfect voor. Het stimuleert de economische en culturele ontwikkeling van deze buurt.'' Daarom heeft het stadsdeel ook een positief advies gegeven aan de Commissie Bouwen, Wonen en Stedelijke Ontwikkeling. Dinsdag zal een besluit worden genomen. (NIENKE BOEKRAAD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden