Plan voor Johan Cruijff Entrada heeft nog lange weg te gaan

Opnieuw ligt er een plan op tafel om een straat te vernoemen naar Johan Cruijff. De weg naar het doel is nog lang.

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

Krijgt Amsterdam een Johan Cruijff Entrada in Oost in plaats van een ­Johan Cruijffplein in Zuid? Wel als het aan Frank Stork ligt. De actieve buurtbewoner en bewonderaar van de ­legendarische voetballer diende dinsdagavond officieel een verzoek in bij de stadsdeelcommissie om een deel van de huidige Middenweg te vernoemen naar Cruijff.

Het gaat alleen om het stuk tussen de Ring en de Kruislaan, met als praktisch voordeel dat de Middenweg verderop blijft bestaan en een beperkt aantal mensen een nieuw adres krijgt.

Als het aan Stork ligt, wordt Sportpark Voorland omgedoopt tot Sportpark Johan Cruijff. De sportverenigingen behouden hun huidige adres aan het Voorlandpad.

Over de consequenties is dus goed nagedacht aan de toog van café De Avonden, waar het plan geboren werd. Belangrijker vindt Stork het argument dat nergens in de stad een betere plek te vinden is.

Het is de weg tussen Betondorp, waar Cruijff opgroeide, en het voormalige stadion De Meer, waar hij als Ajacied zijn wedstrijden speelde. "Cruijff hoort bij de Watergraafsmeer," pleitte Stork in de commissie.

Weerstand
Met het verzoek is een nieuwe poging in gang gezet een plek in de stad te vernoemen naar de twee jaar geleden overleden voetballer.

Het plan van oud-burgemeester Eberhard van der Laan om het Stadionplein in Zuid om te dopen, stuitte dit voorjaar op zo veel weerstand bij bewoners, ondernemers en deskundigen dat het nieuwe stadsbestuur besloot de zaak voorlopig in de ijskast te parkeren.

Nieuwe zeperd
Het Stadionplein kwam als een verrassing voor de buurt, de Middenweg is een plan uit de buurt. Stork zei in de commissie dat alle omwonenden achter zijn voorstel staan, al meldde zich prompt een inspreker die veiligheidshalve eerst getuigde van zijn diepe bewondering voor de voetballer, maar daarna liet weten dat het beter was de nieuwe brug over het IJ naar Cruijff te noemen.

Ook afgezien van de onvermijdelijke bezwaren uit de buurt heeft het plan voor de Cruijff Entrada nog een lange weg te gaan. Het is nu aan de nieuwe stadsdeelcommissie om het dagelijks bestuur van Oost aan het werk te zetten. Dat zal weer moeten aankloppen bij het college in de ­Stopera voor stedelijke goedkeuring.

Die procedure gaat tijd kosten. Stukken lastiger wordt nog het overleg achter de schermen. Er zal met de ­familie Cruijff moeten worden gesproken over dit nieuwe plan, zonder dat vooraf garanties kunnen worden gegeven over de uitkomst.

Een nieuwe zeperd kan de stad zich niet veroor­loven, maar we weten inmiddels dat elke poging tot vernoeming moet worden gezien als een bestuurlijke ­risicowedstrijd.

null Beeld Barbara Lateur
Beeld Barbara Lateur
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden