Plan voor futuristische parkeergarages op de A10

Futuristische parkeergarages bovenop de A10 bij afslag Lelylaan zouden de binnenstad van Amsterdam kunnen ontlasten, meent de gerenommeerde architect Ben van Berkel.

Joep School
Een artist impression van het plan. Beeld UNStudio
Een artist impression van het plan.Beeld UNStudio

Van Berkel, die onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam ontwierp, heeft onderzoek gedaan naar een transferium waar woningen en infrastructuur samenkomen, in opdracht van de BNA (Bond Nederlandse Architecten) met medewerking van Rijkswaterstaat en de geeente Amsterdam.

Het plan van zijn bedrijf UNStudio houdt in dat er rond afslag S106, bovenop de A10, twee futuristische parkeergarages moeten verrijzen, waar plaats is voor 2500 auto's, omringd door 8400 nieuwe woningen. Openbaar vervoer moet de verbinding met de binnenstad makkelijk maken.

De opkomst van elektrisch rijden - inmiddels zijn er 100.000 elektrische auto's in Nederland - speelt een belangrijke rol in de plannen van UNStudio. "Door die ontwikkeling wordt het over een paar jaar prettiger om naast een autoweg te wonen. Zonder geluidsoverlast of uitstoot. Dat kan echt een verbetering betekenen in het leven van duizenden Amsterdammers," zegt Van Berkel in De Telegraaf.

Veilig
Door de gebouwen licht en smaakvol te ontwerpen, hoopt UNStudio dat het transferium mensen uitnodigt hun auto te laten staan en zodat de garage ook toegankelijk en veilig oogt als het donker is.

Met het uitbrengen van de studie ligt de bal bij de gemeente, waar al langer wordt nagedacht over een grote parkeergarage bij Surinameplein, in het verlengde van de afslag S106. Dat betreft echter een parkeerplaats met 'slechts' enkele honderden plaatsen.

Verkeersknooppunten
Overigens is het niet de eerste keer dat er gepleit wordt voor een invulling verkeersknooppunten met woningenen en parkeerplaatsen.

In 2010 schreef architect Ton Verhoeven al eens in een publicatie van het Architectuur Centrum Amsterdam (Arcam): "Overal waar een station in de buurt van de Ring ligt kunnen multimodale knooppunten in de toekomst worden ontwikkeld. Stations Sloterdijk en Lelylaan lenen zich ervoor. De Ring is dan niet langer een grens, maar een aantrekkelijke verblijf- en ontmoetingsplaats."

Een schets van de studie die UNStudio deed naar een transferium op de A10 bij Lelylaan. Beeld UNStudio
Een schets van de studie die UNStudio deed naar een transferium op de A10 bij Lelylaan.Beeld UNStudio
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden