Plan voor extra etages op Hiltonhotel

AMSTERDAM - Hilton Amsterdam wil het hotel met twee of drie verdiepingen uitbreiden, goed voor zeventig extra kamers. Stadsdeel Oud-Zuid werkt mee aan de bouwplannen. Het Hiltonhotel aan de Apollolaan telt nu tien verdiepingen en 271 kamers.

De uitbreidingsplannen ontstonden dit voorjaar toen hoteldirecteur Roberto Payer van een kennis hoorde dat het oorspronkelijke ontwerp uit 1958 van architect Hugh Maaskant twee verdiepingen hoger was. Van die extra etages werd toen tijdens de bouw afgezien, omdat de exploitant bang was voor leegstaande kamers.

Uit de originele bouwtekeningen bleek dat het gebouw zonder grote ingrepen extra verdiepingen kan dragen. Daarop hebben exploitant Hilton en gebouweigenaar Dijkhuis Vastgoed Management (het voormalige Sedijk) plannen gemaakt en is een bouwaanvraag ingediend bij het stadsdeel.

''We ondersteunen het idee dat het Hilton uitgebreid kan worden,'' zegt een woordvoerder van Oud-Zuid. ''Het oorspronkelijke bestemmingsplan maakte uitbreiding al mogelijk, maar die was nooit behandeld in de raad. Dat is nu vijftig jaar later gebeurd.''

Hilton en Dijkhuis moeten nu definitieve ontwerpen maken voor de uitbreiding, daarbij rekening houdend met lichtinval van omwonenden. Dan wordt ook bepaald of de uitbreiding twee volledige verdiepingen of drie inspringende etages wordt.

De ontwerpen worden gemaakt door het Amsterdamse architectenbureau Van den Oever, Zaaijer & Partners, dat onder meer tekende voor het Artemishotel in Riekerpolder, de renovatie van het Holiday Inn aan de De Boelelaan en de uitbreiding van het World Trade Center. De uitbreiding vormt de eerste grote ingreep in het hotel sinds de renovatie van elf jaar geleden. Dit voorjaar breidde het hotel uit in zijn tuin, waar een extra restaurant werd geopend.

In de plannen voor Oud-Zuid die in 1917 werden gemaakt door Berlage, was op de plek van het Hilton al hoogbouw voorzien, als kop op de 'Zuidas', nu de Minervalaan. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden