Plan schoolkeuze 'jaagt ouders stad uit'

AMSTERDAM - Het voorstel om de overheid te laten bepalen naar welke scholen Amsterdamse kinderen gaan, kan op weinig steun rekenen in de gemeenteraad. Het plan jaagt ouders de stad uit, vinden CDA, VVD en D66. Ook PvdA-wethouder Lodewijk Asscher ziet niets in het voorstel.

PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis pleitte donderdag in deze krant in een open brief aan ouders voor een centraal inschrijfpunt voor het basisonderwijs om segregatie tegen te gaan. Ouders mogen wel een voorkeursschool opgeven, maar het inschrijfpunt bepaalt uiteindelijk waar de kinderen heengaan. De tweedeling in de basisonderwijs, met witte scholen aan de ene en zwarte scholen aan de andere kant, neem nog steeds toe. Ze wil een verhouding van dertig procent kansarme en zeventig procent kansrijke leerlingen op alle scholen bereiken, omdat alle leerlingen daar bij gebaat zouden zijn.

De rest van de PvdA-fractie heeft nog geen mening over haar voorstel, maar toen de SP eerder iets dergelijks voorstelde, stemde de PvdA tegen.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen ziet niets in het voorstel: ''En volgens mij is het in strijd met artikel 23 van de grondwet dat ouders het recht op vrije schoolkeuze geeft. Natuurlijk is het goed om te mengen, maar dit idee jaagt ouders de stuipen op het lijf.'' Ook D66 denkt dat ouders zullen verhuizen als de gemeente uiteindelijk bepaalt waar kinderen heen gaan. (HET PAROOL)

Het voorstel van Charlotte Riem Vis om de schoolkeus uit handen van de ouders te nemen, vindt weinig steun in de gemeenteraad. Foto GPD Beeld
Het voorstel van Charlotte Riem Vis om de schoolkeus uit handen van de ouders te nemen, vindt weinig steun in de gemeenteraad. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden