Plan Obama: 5 miljoen illegalen mogen blijven

De Amerikaanse president Barack Obama gaat de immigratiewetten zo veranderen dat zo'n 5 miljoen illegalen niet uitgezet gaan worden. Dat heeft hij vannacht gezegd.

Vlaggetjes bij een neutralisatieceremonie waarbij immigranten Amerikaans staatsburgerschap krijgen Beeld getty
Vlaggetjes bij een neutralisatieceremonie waarbij immigranten Amerikaans staatsburgerschap krijgenBeeld getty

Obama hield vannacht een televisietoespraak waarin hij zijn immigratieplannen bekend maakte. Hij wil de wet doorvoeren zonder goedkeuring van het Amerikaanse Congres. Dat tot grote woede van de Republikeinen die daar de meerderheid krijgen.

Obama zegt dat het niet om een generaal pardon gaat, maar om nodige aanpassingen aan een kapot immigratiesysteem. In de nieuwe regels zouden illegaal in Amerika verblijvende ouders van legale kinderen tijdelijk beschermd worden tegen uitzetting. Dat is het grootste deel van de 5 miljoen immigranten. Zij moeten al vijf jaar in Amerika wonen om in aanmerking te komen.

Ook mensen met een 'green card' kunnen blijven. De derde groep voor wie de nieuwe regeling geldt zijn 270.000 illegalen die als kind door hun ouders zijn meegenomen.

Strenger toezicht
Volgens uitgelekte plannen zouden de nieuwe regels betekenen dat er strenger opgetreden gaat worden tegen illegalen die de wet overtreden. Criminelen, gangsters en terrorismeverdachten worden uitgezet.

Ook zou er een strenger toezicht komen aan de grens met Mexico, de plek waar de meeste illegalen het land binnenkomen. De kans dat mensen gepakt worden gaat omhoog, aldus Obama. Mensen die dit jaar binnenkomen vallen niet onder de gratieregeling.

In de VS zijn naar schatting 11 miljoen illegalen aanwezig. Volgens Obama is het onrealistisch om de miljoenen illegalen uit te zetten. Hij roept zijn politieke tegenstanders op om zelf met een wet te komen als ze kritiek hebben op zijn immigratieplannen.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden