Update

'Plan met zorgpremies mag niet van Brussel'

Het voornemen om zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, is mogelijk strijdig met EU-regels. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland. Hij wijst erop dat zorgverzekeraars private ondernemers zijn. In de plannen van VVD en PvdA zouden hun inkomsten voor 85 procent bestaan uit belastinggeld.

redactie
De invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie is een van de hete hangijzers van het regeerakkoord. Beeld anp
De invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie is een van de hete hangijzers van het regeerakkoord.Beeld anp

Dat zou door Brussel gezien kunnen worden als staatssteun. 'Ik zeg niet dat het zo is, maar ik heb gerede twijfels', aldus de ex-leider van de ChristenUnie en voormalige vicepremier.

Bij de stelselherziening in de zorg in 2006 waren er ook al twijfels of de afspraken spoorden met EU-regels. Rouvoet herinnert zich dat toen 50 procent van de zorgkosten uit belastinggeld werd gefinancierd en dat dat van Brussel nog net door de beugel kon. Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil de zorgpremies inkomensafhankelijk maken omdat dat goed uitpakt voor de lagere inkomens en een nivellerend effect heeft.

Kritiek
Op de plannen uit het regeerakkoord is veel kritiek omdat de koopkrachteffecten sterk negatief uitpakken voor de middeninkomens. Ook vinden critici het oneigenlijk om inkomenspolitiek te bedrijven met zorgpremies. In de Tweede Kamer vroeg D66-leider Alexander Pechtold vandaag om een reactie van het kabinet, nog voor het debat over het regeerakkoord komende dinsdag.

Het kantoor van eurocommissaris Joaquín Almunia (Concurrentie) zegt nog niet te weten of er al een onderzoek loopt naar dit Nederlandse plan. De Europese Commissie kan een onderzoek beginnen als een EU-lidstaat of een concurrent erom vraagt, maar kan dat ook op eigen gezag doen. Ook een klacht van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zou aanleiding kunnen zijn het plan onder de loep te nemen.

Patiëntenfederatie
De patiëntenfederatie NPCF liet vandaag weten ook niet blij te zijn met de zorgplannen van het nieuwe kabinet. 'Vorige week hadden we één 'maar' bij de zorgplannen, na betere bestudering zijn er een heleboel 'maren' bijgekomen', zegt Wilna Wind, directeur van NPCF. 'Met name de regeringsplannen voor de langdurige zorg staan haaks op wat het veld wil.'

In het regeerakkoord staat dat de AWBZ (langdurige zorg bij ziekte of een handicap) en ouderenzorg in instellingen moeten worden overgeheveld naar een landelijke voorziening en dat de gewone verzorging van ouderen naar de gemeenten moet. 'Daar zijn wij heel ongelukkig mee', zegt Wind. 'Ik moet ook nog maar zien of dit gaat gebeuren, er is zo veel weerstand tegen.'

De patiëntenfederatie is momenteel hard bezig met het schrijven van een eigen plan. Dat moet begin volgende week klaar zijn.

André Rouvoet. Beeld ANP
André Rouvoet.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden