Plan Israël ergert Europa en VS

Premier Benjamin Netanyahu geeft binnen een paar dagen het groene licht voor de plannen, meldden gisteren Israëlische kranten. Foto EPA Beeld
Premier Benjamin Netanyahu geeft binnen een paar dagen het groene licht voor de plannen, meldden gisteren Israëlische kranten. Foto EPA

JERUZALEM - De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn fel tegen de Israëlische plannen voor de bouw van honderden nieuwe woningen in bestaande nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Premier Benjamin Netanyahu geeft binnen een paar dagen het groene licht voor de plannen, meldden gisteren Israëlische kranten. Pas daarna zou hij een bouwstop willen afkondigen in de nederzettingen, zoals Washington eist.

Tijdens een top in Stockholm hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zich scherp uitgelaten over het plan van Netanyahu. "Alle ministers zijn tegen de beslissing," zei de Italiaanse minister Franco Frattini.

De Amerikaanse president Barack Obama liet weten dat hij het voornemen van Netanyahu 'betreurt' en dat de bouw van nieuwe woningen voor kolonisten 'niet consistent is' met pogingen tot vrede te komen.

Netanyahu heeft Washington volgens de krant Haaretz een paar weken geleden op de hoogte gesteld van zijn voornemen. De Amerikanen willen met een bouwstop het vredesproces weer op gang brengen. Dat ligt stil sinds de Israëlische aanval op de Gazastrook. De Palestijnen stellen een bouwstop als voorwaarde voor hervatting van het overleg.

Nadat Netanyahu toestemming heeft gegeven voor de bouw van de nieuwe huizen, zou hij een bouwstop overwegen van 'enkele maanden', aldus Haaretz. De bouw van circa 2500 huizen in nederzettingen, die al is begonnen, gaat ook gewoon door tijdens de bouwstop.

Hoelang Israël de bouw gaat stilleggen, is op dit moment punt van onderhandeling tussen Israël en de VS. De Amerikanen pleitten eerder voor een bouwstop van zeker een jaar. Netanyahu heeft in eigen kring te maken met fel verzet tegen elke compromis over de nederzettingen.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas noemde het plan 'onaanvaardbaar'. Hij zei dat in Parijs tijdens een bezoek aan de Franse president Nicolas Sarkozy. Een zegsman van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het Israëlische voornemen 'in strijd met de geest van het vredesproces'. (Reuters, AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden