Plan GroenLinks en PvdA om abortuspil bij huisarts te halen

GroenLinks en PvdA komen donderdag met een plan om de abortuspil te laten verstrekken door de huisarts. Regeringspartijen VVD en D66 zijn in principe voor, maar de vraag is of hun christelijke coalitiepartners CDA en ChristenUnie dit accepteren.

Abortuspil Beeld Shutterstock
AbortuspilBeeld Shutterstock

Nu kan een vrouw alleen bij een kliniek of het ziekenhuis gedurende de eerste negen weken haar zwangerschap beëindigen met abortusmedicatie. Ze neemt daar een eerste pil die de werking van zwangerschapshormonen blokkeert. Later brengt de vrouw thuis pillen in die weeën opwekken, waardoor de vruchtafdrijving plaatsvindt.

Voormalig minister Edith Schippers van Zorg wilde al regelen dat vrouwen ook naar de huisarts konden voor abortusmedicatie. In die regeling moest elke huisarts apart een vergunning aanvragen. Onder druk van CDA en ChristenUnie gooide het huidige kabinet dat 'onpraktische' voorstel in de prullenbak.

PvdA en GroenLinks komen nu met een plan waarbij de huisarts geen vergunning nodig heeft om de abortuspil voor te schrijven. Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) zegt dat het plan de steun heeft van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Onnodige regels
"Onder huisartsen bestaat de behoefte om vrouwen, die al veel bij hen komen, goed te kunnen behandelen. Ons voorstel belast de beroepsgroep niet met onnodige regels."

De regels voor het verstrekken van abortusmedicatie blijven streng. Corinne Ellemeet (GroenLinks): "Om te waarborgen dat vrouwen het abortusbesluit gedegen en vrijwillig nemen, dient een arts te werken volgens vastgelegde zorgvuldigheidseisen."

Ellemeet en Ploumen geloven dat de zorg voor de ongewenst zwangere vrouw in een aantal gevallen zal verbeteren. Ze hopen steun te krijgen van een Kamermeerderheid, inclusief VVD en D66. Die zitten echter in een coalitie met CDA en de ChristenUnie. Vooral die laatste partij heeft niets op met het plan.

Vergunningsplicht
VVD-Kamerlid Ockje Tellegen: "Principieel zijn wij voorstander van het plan om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, maar ik wil zien hoe de Raad van State reageert op het ontbreken van een vergunningplicht voor huisartsen."

De Raad van State is kritisch omdat, door het ontbreken van een vergunningplicht, het huisartsen 'gemakkelijk wordt gemaakt' om vroege abortussen uit te voeren. Bovendien functioneert de huidige praktijk goed. Waarom zou je dan de gang van zaken op de schop nemen, aldus de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden