Plan bewindslieden justitie voor forse daling recidive

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) willen de recidive (als criminelen opnieuw in de fout gaan) binnen zeven jaar fors terugdringen. Dat staat in een brief die de twee zaterdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De actuele recidivecijfers (70 procent binnen zeven jaar) noemen ze onaanvaardbaar.

Ze hebben een plan opgesteld waarbij onder meer meer wordt gelet op de periode nadat iemand uit de gevangenis komt. ''Alle onderzoeken wijzen uit dat het cruciaal is dat een ex-gedetineerde binnen een dag of drie na vrijlating wat licht aan het einde van de tunnel ziet. Anders dreigt terugval'', lichtte Albayrak toe in een vraaggesprek in de Volkskrant.

''Onze aanpak gaat voorbij aan de traditionele tegenstelling tussen hard en zacht. Het gaat ons om wat werkt. Straf en preventie zijn voor ons één'', stelt Hirsch Ballin. ''Nazorg is niet een aparte afdeling.'' De bewindslieden willen zaken als verslavingszorg en gedragstrainingen integreren in de straffen. Bovendien, het verplicht begeleiden van ex-gedetineerden, ''van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat'', bij het vinden van structuur in hun leven, is veel ingrijpender dan een korte gevangenisstraf, aldus de minister. ''Een gedragsverandering kost tijd. De proeftijd van een voorwaardelijke gevangenisstraf biedt daarvoor meer gelegenheid dan een korte onvoorwaardelijke gevangenisstraf'', staat in de brief. Hirsch Ballin en Albayrak stimuleren daarom straffen met bijzondere voorwaarden (zoals een straat- of alcoholverbod) en strenge controle van de reclassering daarop. ''Het is een ingrijpende en passende reactie op het leed en de overlast die criminelen veroorzaken'', stellen ze.

De bewindslieden benadrukken dat met de nieuwe aanpak preventie en repressie gecombineerd worden. ''Vergelding en preventie van herhaling zijn geen tegengestelde strafdoelen: stevige, effectieve sanctietoepassing vraagt om een combinatie van beide'', schrijven de twee in de brief. (ANP)

Minister Hirsch Ballin. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Minister Hirsch Ballin. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden