Update

'Plan Annan is de laatste hoop voor Syrië'

De VN willen snel meer waarnemers in Syrië om toe te zien op de schendingen van de wapenstilstand. Minstens 300 ongewapende waarnemers moeten de komende 3 maanden de situatie beoordelen, stelde VN-topman Ban Ki-moon vandaag in de Veiligheidsraad. Momenteel zijn er slechts 25 VN-waarnemers in het land, waar opstandelingen en regeringstroepen elkaar al 13 maanden beschieten.

Redactie
Brandende gebouwen vandaag in Homs. Beeld afp
Brandende gebouwen vandaag in Homs.Beeld afp

De Verenigde Naties en Syrië hebben vandaag een voorlopig akkoord getekend over de zogeheten United Nations Supervision Mission in Syria (UNSMIS). Syrië weigert alleen nog om de VN-missie vliegtuigen en helikopters ter beschikking te stellen. Die vliegtuigen zijn wel nodig voor het kleine team gezien de grootte van het land, zei Ban Ki-moon.

De wapenstilstand, die vorige week van kracht werd, is ook vandaagweer geschonden. Vooral de grote stad Homs ligt nog voortdurend onder vuur van regeringsmilitairen. De opstandelingen houden zich volgens Frankrijk wel wel aan de wapenstilstand, in tegenstelling tot de regering.

Het staakt-het-vuren was onderdeel van een plan van oud-VN-topman Kofi Annan. Dit plan is de laatste hoop om de crisis in Syrië te bezweren, stelden ministers van Buitenlandse Zaken van de zogeheten Vrienden van Syrië-groep, die donderdag in Parijs bijeen zijn gekomen over Syrië. 'Elke dag die passeert, betekent dat tientallen Syrische burgers omkomen', aldus een gezamenlijke verklaring van de VS, Frankrijk, Saudi-Arabië, Qatar en andere landen. 'Het is tijd om te handelen. Het plan van Kofi Annan is fragiel, maar het is de laatste hoop.'

Mislukking
Als het Annan-plan mislukt, moet de Veiligheidsraad naar andere opties kijken, waarschuwen de mogendheden dreigend.

'Het plan van Annan is een garantie voor vrede en vrijheid', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé. 'Als het mislukt, wordt het pad naar een burgeroorlog, zelfs internationale oorlog, ingezet. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen'. Juppé riep op tot zwaardere sancties en zelfs 400 waarnemers.

Rusland bleef vandaag weg bij het Syrië-overleg in Parijs. Rusland is een van de weinige bondgenoten van Syrië.

Videostill van brandend Homs van vandaag. Beeld afp
Videostill van brandend Homs van vandaag.Beeld afp

Buitenlandse interventie
De rebellen van het Vrije Syrische Leger hebben vandaag om een buitenlandse militaire interventie gevraagd nu het Assad-bewind zich niet aan het afgesproken staakt-het-vuren houdt.

De chef van de Opperste Revolutionaire Militaire Raad van de rebellen, generaal Mustafa Ahmed al-Sheij, vraagt in een communiqué om de instelling van 'veilige zones' aan de grenzen van Syrië. Ook vraagt hij om buitenlandse wapenleveranties.

Beelden vrijgegeven door het Syrische staatspersbureau tonen Assad en diens vrouw terwijl ze vrijwilligers helpen. Beeld afp
Beelden vrijgegeven door het Syrische staatspersbureau tonen Assad en diens vrouw terwijl ze vrijwilligers helpen.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden