PlusFilmrecensie

Plaire, Aimer et Courir Vite is geen preutse aidsfilm

Plaire, Aimer et Courir Vite toont hoe Jacques omgaat met zijn ongeneeslijke besmetting met hiv. Een indringende en bij vlagen ontroerende film.

Denis Podalydès (rechts) naast hoofdrolspelers Pierre Deladonchamps en Vincent Lacoste in een scène uit Plaire, Aimer et Courir Vite Beeld
Denis Podalydès (rechts) naast hoofdrolspelers Pierre Deladonchamps en Vincent Lacoste in een scène uit Plaire, Aimer et Courir ViteBeeld

"U heeft een vervelend virus," zegt een arts in Plaire, Aimer et Courir Vite (Behaag, heb lief en ren hard) tegen de 39-jarige succesvolle Parijse schrijver Jacques (Pierre Deladonchamps). Vervelend? Het is 1993 en Jacques is besmet met hiv. In die tijd is dat een doodvonnis, omdat er nog geen doeltreffend medicijn is tegen het virus.

Het zal tot aids leiden, met de dood als eindstation. Indringend en bij vlagen ontroerend toont Plaire, Aimer et Courir Vite hoe Jacques omgaat met de tijd die hem nog rest. Regisseur en scenarist Christophe Honoré concentreert zich op wat het vooruitzicht van de dood met zijn geest doet.

Hoe leef je verder als je weet dat je nog maar weinig tijd hebt? Wat doet Jacques als een jonge twintiger, Arthur (Vincent Lacoste), op hem verliefd wordt en hij op hem? Arthur, die door Jacques ontdekt dat hij op mannen valt, wil zich volledig in deze liefde storten, maar Jacques houdt afstand. Vanwege zijn afgesneden toekomst beschermt hij zich tegen meeslepende hartstocht en passie.

Plaire, Aimer et Courir Vite gaat over een liefdesrelatie van twee mannen, beiden aan een andere kant van het leven. Het levert een oprecht en doorleefd drama op met als kataly­sator de meedogenloze sluipmoordenaar, die aids 25 jaar geleden in de westerse wereld nog was.

Oude hippie
Het is duidelijk dat de in 1970 ge­boren Honoré deze periode zelf intens heeft meegemaakt, inclusief de wrange humor. Als Arthur tegen Jacques zegt dat hij nog nooit een boek van hem heeft gelezen, omdat hij alleen het werk van dode schrijvers leest, repliceert Jacques dat hij dan niet lang meer hoeft te wachten.

Plaire, Aimer et Courir Vite is niet preuts zoals Amerikaanse aidsfilms. Grappig is dat het Vondelpark wordt genoemd in de film, die ook gedeeltelijk werd opgenomen in Amsterdam. Jacques onderscheidt namelijk vier typen minnaars, een daarvan is het Vondelparktype.

Zijn omschrijving ervan - 'Scandinavisch type' en 'overlevende van de jaren zeventig' - doet vermoeden dat Honoré in het verleden weleens een oude hippie in Amsterdam tegen het lijf is gelopen.

Plaire, Aimer et Courir Vite

Regie Christophe Honoré
Met Pierre Deladonchamps, Vincent Lacoste
Te zien in Cinecenter, Kriterion, The Movies

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden