Plaatsing 558 struikelstenen in Indische Buurt onuitvoerbaar

De Indische Buurt wil met 558 struikelstenen de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en vermoorde Joden uit de wijk herdenken. Maar het plan van initiatiefnemer Rogier Schravendeel blijkt onuitvoerbaar.

Jorien van der Keijl
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de enige die de struikelstenen maakt en plaatst Beeld anp
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de enige die de struikelstenen maakt en plaatstBeeld anp

Het initiatief van Schravendeel kwam 'totaal onverwacht' voor Paul de Haan, projectleider van het plaatsen van de struikelstenen in Amsterdam. Volgens hem is er helemaal geen sprake van het plaatsen van zoveel struikelstenen in de stad.

"Het massaal plaatsen van deze stenen druist in tegen de symboliek van het project. Ook past het aantal volstrekt niet binnen de productiecapaciteit voor Amsterdam." Schravendeel is namelijk niet de enige die op struikelstenen aast. Inmiddels wachten nog honderden aanmeldingen op goedkeuring. De wachttijd is opgelopen tot vier jaar.

Tempo
De Haan ontvangt elke week ruim tien nieuwe aanvragen voor Amsterdam. "De populariteit is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Vooral nadat in het nieuws kwam dat bewoners uit Zuid een struikelsteen wilde weghebben."

Elk jaar krijgt Amsterdam er vijftig tot zeventig gedenkstenen bij. Het tempo is niet op te schroeven aangezien de Duitse kunstenaar en geestesvader van de Stolpersteine Gunter Demnig de enige is die de stenen maakt en plaatst. En dat doet hij voor heel Europa. Zou Demnig zich alleen met de productie in de Indische Buurt bezighouden, dan duurt het plaatsen hiervan al tien jaar.

Vijfhonderd stenen
Onrealistisch dus, stelt De Haan. "Stel dat ook alle Joodse slachtoffers in de Rivierenbuurt een steen krijgen. Dat gaat toch zijn doel voorbij? In heel Amsterdam liggen nu ongeveer vijfhonderd stenen. De gewenste 558 in de Indische Buurt is echt buiten proportie."

Ook wil de kunstenaar geen massaproductie, volgens De Haan. "Het is een symbolisch project en niet bedoeld om elk Holocaustslachtoffer te herdenken."

Initiatiefnemer Schravendeel zit niet zo met De Haan's bezwaren in zijn maag. Eerder vroeg hij al een paar stenen aan zonder De Haan over het project in te lichten. "Dat spijt me. Maar ik wist natuurlijk ook wel dat hij niet stond te springen."

Schravendeel maakt zich voornamelijk zorgen over de sterfelijkheid van de kunstenaar. "Demnig is waarschijnlijk al overleden voordat we bij de 558 zijn." Volgens De Haan wordt de Stolpersteine bij de ter aarde bestelling van Demnig dan overgedragen.

Geen toezegging
Inmiddels weet De Haan van het streven van Schravendeel en hij steunt zijn plannen niet. Toch gaat Schravendeel door. Waarom? "Ik mag toch indienen?" concludeert hij. Maar De Haan vindt het naïef. "Geen idee waarom hij doorgaat, maar ik kan hem niet verbieden om een aanvraag in te dienen. Het garandeert alleen geen enkele toezegging."

Er zijn tot op heden 22 aanvragen door Schravendeel gedaan, waarvan er acht zijn toegezegd. Meer dan genoeg, volgens De Haan. De eerste stenen in de Indische Buurt staan voor 2018 op de planning.

Lees ook: Indische Buurt wil herdenken met 558 struikelstenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden