Plaatjes kijken bij Madonna

Madonna in de ArenA in Amsterdam. Foto's ANP/Rick Nederstigt Beeld
Madonna in de ArenA in Amsterdam. Foto's ANP/Rick Nederstigt

Bij een optreden van Madonna hoeft niemand zich te vervelen. Zelfs iemand die stokdoof is niet. Sterker, waarschijnlijk zal iemand die niet kan horen gisteren in de de Arena een veel leukere avond hebben gehad dan iemand die niet kan zien. Een popconcert ervaar je voor een belangrijk deel met je ogen, maar bij geen popartiest geldt dat zo sterk als bij Madonna. Een optreden van de Amerikaanse superster is in de eerste plaats een visueel spektakel.

Zong de zangeres wel echt, zelfs tijdens al die wervelende balletten? Was de Gibson Les Paulgitaar die ze een groot deel van de show om haar nek had hangen wel aangesl0ten? Stond die diskjockey werkelijk te scratchen? En wat stonden die muzikanten achter op het podium daar in het pikkedonker nou eigenlijk te doen? Bij andere popsterren zouden het wezenlijke vragen zijn, bij Madonna doet het antwoord er nauwelijks toe. Bij haar draait het vooral om het plaatje.

En dat plaatje zag er in de Arena fraai uit. De Amsterdamse aflevering van haar Sticky & sweet tour, die volgt op het verschijnen van het album Hard candy, was nog maar net begonnen of Madonna kwam in een klassieke Amerikaanse automobiel het podium opgereden. Bij Into the groove gaven Madonna en de haren een opwindende demonstratie touwtje springen, terwijl op de videoschermen - ook heel eighties - Keith Haring-achtige beelden voorbij denderden. Ook mooi: de aankleding van het nummer Music, dat zich leek af te spelen in de New Yorkse metro.

Valt er ook in muzikaal opzicht iets te melden over de show? Toch wel. Opvallend was de nieuwe jas die sommige Madonnaklassiekers hadden aangekregen. Zo was Borderline een zwaar rockend gitaarnummer geworden en was La isla bonita verplaatst naar de Balkan. Het zigeunerorkestje dat Madonna daarbij ter zijde stond, verzorgde in één ruk door de begeleiding bij het uit de musical Evita afkomstige You must love me.

Elke tour van Madonna heeft zijn shockmoment. Liet de zangeres zich bij haar vorige bezoek aan de Arena, twee jaar geleden, als de zus van Jezus aan het kruis hijsen, dit keer vertoonde ze een videocompilatie waarin presidentskandidaat Barack Obama op één lijn werd gesteld met Mahatma Gandhi en moeder Teresa. John McCain was volgens het filmpje net zo'n schoft als Adolf Hitler en Robert Mugabe. Je zou iemand die net vijftig is geworden toch verstandiger achten. (PETER VAN BRUMMELEN)

Madonna. Gehoord: Arena, Amsterdam, 2-9-2008.
Donderdag staat Madonna in Dusseldorf.

www.madonna.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden