Plaatjes draaien op de Wallen

Het Redlight radiostation op de Amsterdamse Wallen. Foto Marc Driessen Beeld
Het Redlight radiostation op de Amsterdamse Wallen. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Niet alleen modeateliers nemen de plaats in van prostituees op de Amsterdamse Wallen. Red Light Radio zendt ook uit vanuit een peeskamertje.

Het grapje is al te vaak gemaakt. De presentatoren van Red Light Radio draaien hun platen bij een rode lamp achter het raam en om de haverklap kloppen voorbijgangers op het raam. Ze wrijven met hun duim over hun wijsvinger. Hoeveel moet het kosten?

De toeristen die langs de ramen lopen, hebben hier de grootste lol om. De presentatoren van het internetradiostation dat sinds vorige maand aan het Oudekerksplein is gevestigd, kijken niet eens meer op van hun draaitafel. Ze zwaaien maar wat terug, om er van af te wezen.

Ze staan in een smalle ruimte van hooguit anderhalf bij drie meter die een paar jaar geleden nog dienst deed als peeskamer. Vanavond draait dj Brain Fried er zijn noise, maar er is ook ruimte voor jazz van het obscure soort, een programma van digitaal cultureel magazine De optimist of livemuziek.

Samen met Orpheu de Jong nam Hugo van Heijningen vorig jaar het initiatief tot het radiostation. In New York zag hij een vergelijkbaar radiostation vanuit een raam in East Village, waar rond de zender een heel aparte subcultuur tot bloei kwam. Zoiets wilde hij in Amsterdam ook wel en hij dacht meteen aan een raam op de Wallen.

Doordat ieders blik hier als vanzelf langs de ramen glijdt, valt het radiostation meteen in het oog. Red Light Radio zit tussen de raamprostituees en seksbioscoop Venus, dus verwachten hoerenlopers en voorbijgangers ook achter dit raam vooral vrouwenvlees.

''Het geeft een heel interessant effect'', zegt De Jong. ''Tachtig procent van de mensen reageert.'' Natuurlijk zijn er in de stad andere prominente plekken te bedenken, maar het effect is onvergelijkbaar door de functie die ramen hier hebben. ''Op het Damrak word je op een heel andere manier visueel doodgegooid.''

Door het 1012-project van de gemeente had het plan ook kans van slagen. In dat postcodegebied moeten 'criminogene' coffeeshops en raamprostitutie het veld ruimen. Vooral modeontwerpers hebben hun plaats ingenomen.

De locatie helpt hen om bijzondere radio te maken. Van Heijningen: ''Als je een dj die in Paradiso draait, vraagt om na afloop nog wat te doen op de Wallen is de kans groter dat hij komt, dan wanneer hij naar Hilversum moet komen.''

Vooralsnog kan het radiostation drie maanden blijven, maar ze hopen dat de organisatie achter het 1012-project hun langer de tijd geeft. Al was het maar omdat de zomer nog meer mogelijkheden biedt om Red Light Radio te maken. ''Ik zou heel graag een box buiten zetten.''

Het aantal luisteraars is klein. Met enkele tientallen tegelijk schakelen ze in. Het aantal dat de uitzendingen later beluistert, is echter vele malen groter. De Jong: ''Er luisteren ook mensen uit Aruba, Scandinavië en de VS.''

Met hun buurvrouwen hebben ze nog geen contact gehad. ''Zij spreken Spaans en mijn Spaans is niet zo goed'', lacht Van Heijningen. ''Maar het lijkt me tof als één van hen een keer komt draaien.'' (BART VAN ZOELEN)

www.redlightradio.net

Foto Marc Driessen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden