Review

Pizzamaffia **

null Beeld

Regie: Tim Oliehoek
Met: Iliass Ojja, Sallie Harmsen, Mamoun Elyounoussi, Hakim Traïdia

Twee jaar geleden ging filmmaker Tim Oliehoek lelijk onderuit met de vermeende actiekomedie Spion van Oranje, waarin de wansmakelijke humor uit zijn debuut Vet hard werd gekoppeld aan een dubbele dosis Paul de Leeuw en een overdosis bekende Nederlanders. Oliehoek leek Dick Maas achterna te willen, maar heeft zijn ambities inmiddels bijgesteld, getuige Pizzamaffia.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Khalid Boudou, wiens debuutroman Het schnitzelparadijs eerder met succes door Martin Koolhoven werd verfilmd. De tweede Boudouverfilming draait opnieuw om jonge Marokkanen die in de horeca werkzaam zijn, maar is serieuzer van toon dan de voorganger en Oliehoeks eerdere werk.

Centraal staan de neven Bram en Haas, die beiden in Den Haag als pizzakoerier voor Brams vader werken. Wanneer die ziek wordt, blijkt zijn broer een betere kok te zijn, maar een verdacht kastekort leidt al snel tot een broedertwist, die de twee neven ook uit elkaar drijft. De zaak loopt uit de hand wanneer de verstoten broer tegenover de pizzatent zijn eigen restaurant begint.

Pizzamaffia begint met een actierijke koeriersrace met dramatische afloop, waarna de film de voorgeschiedenis uit de doeken doet. Het is een gangbare Amerikaanse scenariotruc. Een film komt zo knallend uit de startblokken, maar wanneer de plot later weer bij het spektakel is aanbeland, is het zaak om daar een nieuwe draai aan te geven, en dat gebeurt hier niet.

Dat Pizzamaffia door de scenariotruc als een nachtkaars uitgaat, is jammer, maar er zijn meer problemen. Oliehoek slaagt er niet in de familievetes genoeg dramatisch gewicht mee te geven, en de opzetjes naar generatie- en relatieconflicten zijn te doorzichtig of te summier onderbouwd om spanning op te roepen.

Op weg naar de bekende afloop wisselen drama, actie en wat milde humor elkaar voortdurend af, waardoor de film van alles wat en van niets genoeg te bieden heeft.

Een multicultifilm zonder scherpe randjes maakt in het PVV-tijdperk bovendien een belegen indruk, en dat laatste geldt ook voor de incidentele mopjes. Voor de jonge doelgroep die massaal met New Kids turbo wegliep, kachelt de Pizzamaffia vermoedelijk hopeloos achter de feiten aan. (BART VAN DER PUT)

www.pizzamaffia.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden