Pizza, chips met smaakjes en jam worden gezonder

Fabrikanten en supermarkten maken in 2019 nog meer werk van het meest populaire goede voornemen van de Nederlander: gezonder eten.

Edwin van der Aa
null Beeld anp
Beeld anp

Ze moeten ook wel, want eerdere afspraken voor minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in producten zetten niet genoeg zoden aan de dijk.

Er komen volgend jaar afspraken om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hollandse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehakt(ballen) en braadworst gezonder te maken. Bij de afspraak over pizza is, naast industrie en supermarkten, ook de horeca betrokken.

Hoeveel procent minder minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers deze producten gaan bevatten, is nog niet bekend. Wel werd eerder al afgesproken om vanaf komend jaar 5 procent minder zout én suiker te stoppen in salades en 10 procent minder suiker in ketchup.

6 gram zout
De fabrikanten en verkopers springen - met hun lijst waarop tientallen productgroepen staan - slim in op de huidige trend waarin Nederlandse consumenten hun voedingspatroon verbeteren; meer fruit en groente en minder vlees en suikerhoudende dranken. Maar ze nemen de extra stap ook omdat de doelstellingen uit het 'Akkoord Verbetering Productsamenstelling' van 2014 bij lange na niet gehaald worden.

In deze deal staat de ambitie om de consument uiterlijk in 2020 nog maximaal 6 gram zout per dag te laten innemen.

Maar eerder dit jaar berekende onderzoeksinstituut RIVM dat in het meest gunstige scenario 7,8 gram door het akkoord wordt gehaald. En de afspraken voor minder suikers in producten komen hooguit neer op 36 kilocalorieën minder per dag. Dat is ongeveer net zoveel energie als in één nectarine zit.

Zuivel en frisdrank
Staatssecretaris Blokhuis (Preventie): "Hiermee wordt duidelijk dat de ambities van het akkoord niet alleen met verbetering van productsamenstelling gehaald kunnen worden, maar dat een verbetering in het voedselconsumptiepatroon nodig is. Dit laat onverlet dat de akkoordpartijen blijven doorwerken aan een gezonder productaanbod."

In het recent gesloten Nationaal Preventieakkoord zijn ook doelstellingen en activiteiten opgenomen om de productsamenstelling verder te verbeteren en nog harder te werken aan een gezonder voedselconsumptiepatroon. Zo wordt er extra suiker uit zuivel en frisdranken gehaald en worden porties kleiner. Ook moeten we allemaal nog meer volgens de Schijf van Vijf gaan eten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden