Recept van de dag

Pittige linzen-tomatensoep

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. Vandaag: Pittige linzen-tomatensoep.

Merijn Tol.Beeld Oof Verschuren

Revolutietoerist: iemand die graag een revolutie of demonstratie van dichtbij bekijkt! Er is op dit moment een hele lijst om uit te kiezen. Van Hongkong tot Santiago de Chili, Bagdad en Den Haag. Revolutietoerisme was natuurlijk niet echt de reden dat ik dit weekend naar Beiroet was getogen, waar op dit moment ook een grootse revolutie rondzingt. Ik ging om pannen op straat te zetten en daarin te koken, voor wat morele support.

Om lekker te koken heb je geen luxe nodig. Dat was maar goed ook, want een paar krakkemikkige tafels, snijplanken met een paar mesjes en een paar gasflessen was alles wat we hadden voor de zero-waste-keuken vanwaaruit we hongerige revolutionaire magen gingen vullen.

Twee halfopen tenten, vlak voor de grote Mohammad al-Aminmoskee op het grote plein in Beiroet, vormden ons communityrestaurant. De keukenproviand bestond uit geredde groente van gisteren en uit wat iedereen ons genereus doneerde.

Twee aangewaaide jongens werden onze steun en toeverlaat. Elke ui, aardappel of tomaat sneden ze met vaardige handen. Ze kwamen bepaald niet uit de beste delen van Beiroet en waren zonder werk, maar de revolutie liet hun ogen weer glinsteren. En ze genoten zichtbaar van hun nieuwe keukenjob.

Het plein stroomde vol mensen, dj’s draaiden alsof het een feest was en iedereen was er: opgeverfde dames in kleurige joggingbroeken, opa’s en oma’s, arme werkeloze jongens, hippe gasten, rijke en arme families, veel jongeren en zelfs goedlachse baby’s en peuters.

Tegelijkertijd was het ook een revolutie in de pannen. Dat je met lichtelijk vermoeide groente zulke heerlijke dingen kunt maken, is de magie van koken. Uien worden zoet, tomaten veranderen met knoflook in een zalige saus en specerijen laten alles schitteren. Een heerlijke soep van de revolutie dus, en of die nou een heel land moet laten veranderen of ons voedsellandschap: soep brengt geluk. Leve de revolutie!

Pittige linzen-tomatensoep

Ingrediënten
(voor vier personen)
6 uien
4 tenen knoflook
olijfolie
2 á 3 el komijn
½ á 1 el kaneel
8 tomaten
1 winterwortel
150 g bruine Puylinzen
chilipoeder
200 g wilde spinazie of Turkse spinazie
dikke yoghurt met wat zout losgeroerd

Bereiding
Snijd de uien en knoflook fijn en bak ze zachtjes gedurende 15 à 20 minuten in een flinke scheut olijfolie. Voeg ook 2 eetlepels komijn en een halve eetlepel kaneel toe. Doe de tomaten erbij en bak nog 15 minuten, tot ze zacht zijn. Snijd de wortel klein. Voeg nu ruim anderhalve liter water toe en de linzen en de wortel.

Kook de soep tot de linzen gaar zijn. Breng ruim op smaak met zout, wat chilipoeder en misschien nog wat komijn of kaneel naar eigen smaak. Snijd de (gewassen) spinazie grof en voeg deze toe aan de soep. Voeg eventueel nog wat water toe als u wilt. Warm goed door.

Serveer met een lik dikke (gezouten) yoghurt erin. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden