'Pirki' was net op vrije voeten tijdens de dubbele liquidatie

D. van der M. (34), die nu ook formeel wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, werd in 2011 door het gerechtshof tot zes jaar veroordeeld, omdat hij bij een uitgaansruzie een man door de borst had geschoten op het Thorbeckeplein.

Beeld ANP

Pirki' of 'Derk', zoals hij in het milieu heet, is al lang een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij trekt sinds zijn jonge jaren op met velerlei min of meer bekende criminelen uit vooral Oost en De Pijp.

In de nacht van 20 op 21 augustus 2009 had hij op het Rembrandtplein een woordenwisseling met een hem onbekende. Even later kwamen ze elkaar opnieuw tegen op het Thorbeckeplein. Getuigen hoorden hoe Van der M. dreigde te schieten als de man niet weg zou gaan. Toen die op hem af liep, trok hij zijn doorgeladen pistool uit zijn broekzak en schoot hij zijn rivaal in de borst - hetgeen die met veel geluk overleefde.

Voor het gerechtshof erkende Van der M. - lang, gespierd en fors - dat hij het slachtoffer 'met één hand' had kunnen 'dubbelvouwen', maar zoals vaker had hij een wapen getrokken. Poging tot moord, oordeelde het hof.

Proefverlof
Tijdens een proefverlof schoot hij in de ochtend van 16 februari 2013 stomdronken richting keuken in het beruchte café An-Cor in de Molukkenstraat in de Indische Buurt - waar hij niemand raakte. Het wapen had hij kort tevoren gekregen van zijn vriend Yussuf G., die mede daarvoor 21 maanden kreeg.

Op (misdaad)websites werd na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt van 29 december 2012 veel gespeculeerd over de schutters en hun opdrachtgevers. Sommige reacties waren opvallend concreet en suggereerden dat de afzender erg goed was ingevoerd.

Ene 'King' trok de aandacht van de recherche. In verscheidene reacties wees hij betrokkenen aan. Op de website van AT5 noemde hij 'Pirki', 'Nawfal' en 'Damascus' als inzittenen van één van beide vluchtauto's: een Volkswagen Golf.

'Pirki' is Van der M., 'Nawfal' is N.F. (33), alias 'Noffel'. Die is eerder met een wapen gepakt.

Omdat het belangrijkste doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, Benaouf A., onlangs in een verhoor heeft gezegd dat hij Van der M. en F. die avond op straat had gezien, heeft justitie hen nu formeel als verdachten aangemerkt.

Hun advocaten willen niet op de zaak ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden