Piratenpartij wil schaduwraad van burgers in Amsterdam

Wethouder Abdeluheb Choho bewandelt een verkeerde weg met zijn plannen voor een nieuw bestuurlijk stelsel in Amsterdam, stelt de Piratenpartij.

De raadzaal in het stadhuis van Amsterdam. Beeld anp
De raadzaal in het stadhuis van Amsterdam.Beeld anp

Gekozen bestuurscommissies in de stadsdelen, een schaduwraad van burgers die de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd van advies dient en de mogelijkheid voor burgers lokaal en stedelijk besluitvormende burgerfora bijeen te roepen.

Zie daar de reactie van de Piratenpartij op de plannen van wethouder Abdeluheb Choho voor een nieuw bestuurlijk stelsel. "Een democratie die niet wordt bevochten maar gedeeld," omschrijft opsteller Jelle de Graaf de kern van zijn voorstel.

Choho zou een verkeerde weg bewandelen met zijn plan de bestuurscommissies te vervangen door benoemde besturen en een gekozen adviescommissie. "Het college trekt het hele bestuur naar de Stopera," aldus De Graaf.

Overgepolitiseerde cultuur
De Piratenpartij pleit voor het behoud van een tegenmacht binnen het bestuur en wil dat de gekozen bestuurscommissies blijven bestaan en zelfs meer armslag krijgen om besluiten te nemen, binnen de ruimte die de Gemeentewet daarvoor biedt.

Strijd tussen lokale en stedelijke belangen kan zorgen voor betere besluiten, aldus De Graaf. "Niet de machtsstrijd tussen stadsdelen en centrale stad is het probleem - kern van het probleem is de overgepolitiseerde cultuur in het bestuur."

De partij wil meteen na de verkiezingen een stadsconferentie houden. Daar bepaalt de nieuwe raad met de aanwezige burgers welke vijf onderwerpen prioriteit moeten krijgen.

Gelote burgers
De partij pleit voor de komst van een schaduwraad van 45 gelote burgers, die maandelijks bijeenkomt en de gemeenteraad volgt en gevraagd en ongevraagd van advies dient.

De invloed van burgers moet verder worden vergroot door de instelling van een stedelijk én een lokaal bewonersforum van honderd burgers die door loting zijn aangewezen. De fora kunnen door bestuurders of bewoners worden opgeroepen een uitspraak te doen over een lastig onderwerp.

Een groep van duizend gelote burgers komt jaarlijks bijeen om met college en gemeenteraad te spreken over de begroting. "Zo wordt het bestuur gedwongen de Amsterdammers te overtuigen van haar overwegingen," aldus De Graaf.

Lees ook: Deskundigen maken gehakt van nieuw bestuurlijk stelsel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden