Piraten Somalië opnieuw actief

De piraten hebben hun strategie gewijzigd. Ze opereren nu niet meer in de Golf van Aden, waar de aanwezigheid van de internationale marinemacht voldoende afschrikwekkend werkt, maar hebben hun jachtgebied naar zuidelijker wateren verlegd. Foto EPA Beeld
De piraten hebben hun strategie gewijzigd. Ze opereren nu niet meer in de Golf van Aden, waar de aanwezigheid van de internationale marinemacht voldoende afschrikwekkend werkt, maar hebben hun jachtgebied naar zuidelijker wateren verlegd. Foto EPA

NAIROBI - De beruchte Somalische piraten, die in de eerste drie maanden van dit jaar het leken af te moeten leggen tegen de internationale zeemacht die tegen hen was ingezet, hebben de afgelopen dagen in 72 uur opnieuw vijf schepen gekaapt.

De piraten hebben hun strategie gewijzigd. Ze opereren nu niet meer in de Golf van Aden, waar de aanwezigheid van de internationale marinemacht voldoende afschrikwekkend werkt, maar hebben hun jachtgebied naar zuidelijker wateren verlegd.

Ze opereren nu ten westen van de Seychellen, waar veel minder wordt gepatrouilleerd. Daar vangen zij schepen op die uit de zeestraat tussen Madagaskar en de oostkust van Afrika komen.

Volgens diplomaten in Nairobi gebruiken de piraten nog steeds dezelfde tactiek, maar alleen in een ander gebied. ''Waarschijnlijk zullen we de komende maanden een kat-en-muisspel zien tussen de Somaliërs en de internationale zeemacht. De piraten proberen ze een deel van de patrouilles naar het zuiden te lokken, waardoor dichter bij huis, in de Golf van Aden, ook weer kansen ontstaan.''

In 2008 hadden de piraten succes in 38 procent van de gevallen waarin zij schepen trachtten te enteren. In de eerste drie maanden van 2009 daalde die score tot dertien procent. Maar na zaterdag maakten ze achtereenvolgens een Frans jacht, een Duitse vrachtvaarder, een sleepboot uit Jemen, een Brits vrachtschip en een schip uit Taiwan buit.

De piraten hebben inmiddels enkele tientallen miljoenen dollars aan losgeld geïncasseerd en houden nog altijd veertien schepen met 200 opvarenden vast. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden