Piraten gijzelen gezagvoerder

Volgens de reder van het Amerikaanse schip was de bemanning niet bewapend, maar de officieren aan boord hadden wel een training tegen kapingen gevolgd. Foto EPA Beeld
Volgens de reder van het Amerikaanse schip was de bemanning niet bewapend, maar de officieren aan boord hadden wel een training tegen kapingen gevolgd. Foto EPA

NAIROBI - Een containerschip onder Amerikaanse vlag met een geheel Amerikaanse bemanning is gistermiddag 600 kilometer uit de kust van Somalië een prooi geworden van kapers.

De bemanning van de Maersk Alabama wist de piraten na enkele uren van boord te krijgen, maar moest toezien dat die de gezagvoerder als gijzelaar meenamen.

Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Vanmorgen arriveerde de Amerikaanse torpedobootjager USS Bainbridge bij het containerschip van 17.000 ton, dat met een lading goederen van hulporganisaties voor Somalië en Soedan onderweg was naar de Keniaanse havenstad Mombassa.

Uit een kort telefonische contact van het persbureau AP met een lid van de twintigkoppige bemanning van de Maersk Alabama kan worden opgemaakt dat de gezagvoerder, Richard Phillips, zich tijdens de kaping overgaf aan de piraten om de veiligheid van de overige opvarenden te bewerkstelligen. De bemanning zou er vervolgens in zijn geslaagd één van de kapers te overmeesteren, waarna er onderhandelingen begonnen over de uitruil van de gegijzelden.

Daarbij werd de kapers kennelijk aangeboden gebruik te maken van één van de reddingssloepen van de Maersk Alabama. Na de geslaagde kaping zouden de piraten hun eigen vaartuig hebben vernietigd.

''We hielden onze piraat twaalf uur vast,'' zei één van de opvarenden vanmorgen in een interview met CNN. ''Wij gaven hem terug, maar zij gaven onze gezagvoerder niet terug.''
Volgens de reder van het Amerikaanse schip was de bemanning niet bewapend, maar de officieren aan boord hadden wel een training tegen kapingen gevolgd.

De Maersk Alabama is het zesde schip in enkele dagen tijd dat is gekaapt, nadat de activiteiten van de Somalische piraten de eerste drie maanden van dit jaar beduidend waren afgenomen. De nieuwe reeks kapingen wordt niet langer uitgevoerd in en nabij de Golf van Aden, maar veel zuidelijker en verder verwijderd van de Afrikaanse kust. De kapers proberen zo buiten bereik te blijven van de marineschepen, die in de buurt van de Golf van Aden internationale patrouilles varen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden