PlusKlapstoel

Pip Blom: 'Het tosti-ijzer gaat altijd mee op tour'

Pip Blom (1996) is popmuzikant. Met de band die haar naam draagt heeft ze voet aan de grond gekregen in Engeland. Komend weekend staat ze op het festival Into The Great Wide Open op Vlieland.

Pip BlomBeeld Harmen de Jong

Watergraafsmeer

"Ik woon mijn hele leven al in het huis waar ik ook ben geboren. Of wacht, mijn broertje Tender is er wel geboren, maar bij mij moesten ze op het laatst toch naar het OLVG. Toen ik opgroeide was de straat nog heel gemixt, de helft ervan bestond uit huurhuizen. Nu is alles koop, dat is wel jammer."

"Mijn ouders hebben het huis lang geleden voor bijna niks gekocht. Niemand die er wilde wonen; aan de overkant was een bordeel en er is ook een keer een schietpartij geweest. Muziek was en is heel belangrijk bij ons thuis. Mijn vader speelde lang in een band waarbij mijn moeder het geluid deed. Later richtten ze 3voor12 op, het muziekplatform van de VPRO."

Lowlands

"Ja, ik ben weer geweest. Ik denk dat het mijn vijftiende keer was. Ik kwam er als kind al met mijn ouders. Mijn vader is er alle 26 jaar geweest, mijn moeder heeft twee keer moeten overslaan omdat ze toen zwanger van ons was. Ik vind het wel jammer dat het minder een bandjesfestival is geworden, ik heb niet zo veel met urban en dance."

"Misschien dat de programmering van Down The Rabbit Hole meer aansluit op mijn smaak, maar ik vind Lowlands als festival zo gaaf. Het aanbod is er zo groot. Ik ben dit jaar ook naar film en comedy geweest."

Mooie Noten

"Op mijn zestiende las ik over Mooie Noten, een talentenjacht voor singer-songwriters. 'Ik doe mee,' zei ik tegen mijn moeder. Ze was nogal verbaasd: 'Maar je hebt helemaal geen liedjes, wat is het idee?' Op een driesnarige gitaar, een Loog, ben ik toen liedjes gaan schrijven. Ik ben tot de halve finale gekomen. Als ik de finale had gehaald, had ik een probleem gehad, want die viel in onze vakantie, en we gingen naar Thailand."

"Na Mooie Noten ben ik gestopt met die singer-songwritermuziek, waar ik eigenlijk niets mee had. Ik wilde het soort muziek maken waar ik zelf ook naar luisterde, met een band. Het duurde even voor ik daar de muzikanten voor had gevonden."

Groot-Britannië

"Leuk land, waar het heel goed gaat met de band. We treden er veel op. Op Radio 6 van de BBC hebben we al twee keer met een single op de A-list gestaan, wat betekent dat je een week lang in elk programma wordt gedraaid. De B-list hebben we ook een keer gehaald. Vooral BBC-diskjockey Marc Riley support ons. We hebben twee keer een sessie bij hem gedaan: dan mag je drie liedjes spelen en word je ­geïnterviewd."

"De Britse muziekpers schrijft ook veel over ons; online vooral, maar we stonden ook in The Independent. Mijn vader houdt dat allemaal precies bij, ik hoef het niet allemaal te lezen. Ik leef liever in mijn eigen bubbel."

Spotify

"Er is veel kritiek op. Die begrijp ik ook wel, je verdient er als artiest zo goed als niets mee, niemand. Maar wij hebben er heel veel aan gehad. Truth, dat ik ons allerslechtste nummer vind, is al meer dan 500.000 keer beluisterd. Via hun weekly mix kregen veel Spotifygebruikers het aangeraden. Zo kwam het ook bij de BBC terecht."

"Ik heb een keer een blog geschreven over hoe Spotify ons had geholpen, maar nadat dat was gedeeld door een grote baas van Spotify, werd in reacties gesuggereerd dat ik me door hem liet betalen."

Tender

"Hij is 20, twee jaar jonger dan ik. En ook hij woont nog thuis. Hij speelt veel beter gitaar dan ik. Dat was vroeger al zo. Na drie weken zwoegen kon ik eindelijk een bepaald liedje spelen."

"Dan pakte hij mijn gitaar en speelde hij het binnen een kwartier. Ik wilde hem heel graag in de band hebben, maar hij had geen zin. Totdat mijn muziek aansloeg op Spotify."

"Toen was het: 'Oké.' Ik vind het heel leuk om met hem in een band te zitten. Ik ben dol op hem. Ik vind hem ook heel moeilijk, maar dat vindt hij ook van mij. Ruzie? Ja, ja, we zijn allebei vrij explosief. Maar we kunnen het ook weer goed bijleggen."

Fender

"Ik weet niks van gitaren, hoor. Tender ook niet. In Engeland werden we uitgenodigd om in de showroom van Fender langs te komen. Binnen twee minuten was het: 'Kijk op je gemak rond en kies maar wat uit.' Ja, echt. Tender heeft een Jazzmaster gekozen, ik een Duo-Sonic.

"Hij lijkt een beetje op de Fender Mustang die ik al had, maar die nodig een opknapbeurt nodig heeft. Had Kurt Cobain ook een Mus­tang? Zou kunnen. We zijn geen gitaarnerds. Van open akkoorden weet ik meestal wel hoe ze heten. Barré-akkoorden: geen idee. Wij hebben het gewoon over het dertiende vakje."

Utopia

"Van de eerste drie jaar heb ik geen aflevering gemist. Was ik een maand weg geweest, dan haalde ik thuis alles in. Het is ook wel eens lekker niet gechallenged te worden en gewoon lekker dom te kijken naar mensen die ruzie maken over een boterham. Maar dit seizoen ben ik afgehaakt. Ik vind de nieuwe deelnemers niet leuk."

"Nu zijn het echt alleen nog maar gekkies, in het begin zat er nog wel eens een slim iemand tussen. Nu kijk ik naar House of Talents, ook zoiets, maar dan met muzikanten."

The Breeders

"Op hun Europese tournee hebben we twaalf keer in het voorprogramma gestaan. Geweldig natuurlijk. Ik ben een enorme fan van The Breeders. Kim Deal vind ik zo ongeveer de allercoolste popmuzikant die er is. Zij en haar zus Kelly zijn heel gezellig."

"Voor we met ze gingen touren, zijn Tender en ik in Engeland naar een show van The Breeders geweest. Daar kwam geen einde aan, omdat Kim en Kelly tussen de nummers door telkens begonnen te kletsen. Jo, de bassiste, is ook heel grappig. Overal waar we optraden, probeerde ze de lokale begraafplaats te bezoeken; dat is haar hobby."

Tosti-ijzer

"Gaat altijd mee. Tender is nogal een lastige eter, net als onze eerste bassist. Als je kaas en brood op je rider zet, kun je in elke kleedkamer tosti's maken. In Engeland eet je on the road vaak heel slecht. Langs de snelweg heb je de keuze uit McDonald's en Burger King, je bent blij als je een supermarkt tegenkomt."

Zwemmen

"Ik zwem veel. Nou ja, met enige regelmaat. Ik ben geen fervente sporter, sterker, ik heb er een bloedhekel aan, maar van zwemmen word ik rustig. Al na een paar baantjes ben ik volkomen blank. Ook als we touren zwem ik zo veel mogelijk. Als er een zwembad niet te ver van de zaal is, duik ik er een uur in."

Glastonbury

"Ik houd ervan mezelf doelen te stellen. Of ze realistisch zijn doet er niet toe. Ik vind het leuk plannen te maken en te fantaseren. Mijn doel is een keer op te treden op Glastonbury. Als kind zat ik vroeger al het hele weekend te kijken naar de BBC-uitzendingen over het festival. Er zelf optreden komt steeds dichterbij. Ik heb goede hoop voor 2020."

Into The Great Wide Open

"Het wordt de tweede keer dat we er staan. Ik moet er wel bij zeggen dat de eerste keer in een soort zijprogrammering was in een van de eettenten, het was pas ons derde of vierde optreden. Nu spelen we op het nieuwe Strandpodium. Ik heb ook een keer als vrijwilliger op ITGWO gewerkt."

"Er wordt veel gefietst van het ene podium naar het andere. Als lid van het serviceteam moest ik erop letten dat mensen hun fiets goed neerzetten. Het is gevaarlijk als paden versperd worden en de jonge eikenboompjes moeten worden beschermd. Als mensen hun fiets toch verkeerd parkeerden, zette ik hem een heel eind weg."

Eton Crop

"Mijn vaders band in de jaren tachtig en negentig. Hij vertelde daar vaak over, heel cool. In 2014 zijn ze na twintig jaar weer gaan optreden. Ik was zo zenuwachtig voor hun eerste show, zenuwachtiger dan ik ooit voor een eigen show ben geweest. Een soort plaatsvervangende plankenkoorts."

"Waarschijnlijk gaat Eton Crop binnenkort in Engeland een keer als ons voorprogramma optreden. Dat gaat gebeuren in het John Peel Centre in Suffolk. Peel was een legendarische BBC-diskjockey bij wie Eton Crop wel vijf keer een sessie heeft gedaan; hij was gek op ze."

"Ja, best bijzonder dat wij het nu ook goed doen bij de BBC. Het zal ermee te maken hebben dat we thuis alle vier erg van Britse muziek en de Britse cultuur houden. Ik zing ook met een Brits, tussen aanhalingstekens, accent."

Album

"In september gaan we anderhalve week op­nemen in Ramsgate, aan de Engelse oostkust. Daarna in oktober nog eens anderhalve week. De plaat verschijnt bij een Engelse platenmaatschappij, maar ik mag nog niet zeggen bij welke."

"De producer is Dave McCracken, die veel ervaring heeft in de Amerikaanse hiphop, maar die ook werkte met Ian Brown van The Studio Stone Roses. Die studio in Ramsgate moet heel bijzonder zijn. Vanuit de slaapkamers is er een glijbaan naar de controlekamer."

Edwin de Koeyer

"Van IJscuypje. Bij ons in de Watergraafsmeer zit er één om de hoek. Het leek me vroeger heel cool om daar te werken. Ik werk nu, net als Tender, een paar dagen per week als afwasser in een brouwerij. Van alleen de muziek kunnen we niet leven. We gaan zo vaak naar Engeland; alleen de overtocht met het busje kost al 500 euro."

Pip Blom, Into The Great Wide Open, Vlieland, 31/8, 20.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden