'Pinochet wilde in 1988 met geweld aan de macht blijven'

De Chileense dictator Augusto Pinochet wilde desnoods met geweld aan de macht blijven, nadat de bevolking in 1988 tegen zijn bewind had gestemd in een referendum. Uit vrijgegeven documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie blijkt dat de generaal bereid was het leger de steden in te sturen.

Generaal Pinochet in 1974. Beeld ap
Generaal Pinochet in 1974.Beeld ap

Een CIA-agent beschreef hoe Pinochet het verkiezingsresultaat wilde laten vernietigen, melden Amerikaanse media zondag. De legerleiding weigerde hem te helpen, waarna hij uiteindelijk zijn verlies nam en vrije verkiezingen accepteerde. Het historische referendum staat momenteel volop in de belangstelling door de film No, die is genomineerd voor een Oscar.

Allende
Het autoritaire regime van Pinochet kwam in 1973 aan de macht door met hulp van de Verenigde Staten de gekozen socialistische president Salvador Allende af te zetten. Allende pleegde vervolgens zelfmoord. Volgens schattingen heeft het militaire regime tussen 1973 en 1990 meer dan 3.000 tegenstanders om het leven laten brengen.

Het referendum van 5 oktober 1988 maakte de weg vrij voor verkiezingen in december 1989. Pinochet maakte niet langer de dienst uit, maar bleef wel nog jarenlang senator en opperbevelhebber van het leger. Uiteindelijk leek hij toch nog te worden vervolgd voor de misdaden van zijn regime, maar het strafproces kwam door zijn slechte gezondheid niet van de grond.

Pinochet overleed in 2006 op 91-jarige leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden